Beste klanten en relaties van Nieuw Mos,

 

Gedurende de afgelopen herfstweken is er bij mij een krachtig bewustzijn ontstaan over wat mijn roeping is in het (werkzame) leven. Dit houdt in dat ik na tien jaar ondernemerschap bij Natuurwinkel/ Nieuw Mos een nieuwe weg ga inslaan en heb besloten om afscheid te nemen van de winkel. Het is een grote beslissing, want ik neem daarmee ook afscheid van vele trouwe klanten, medewerkers en branchegenoten die de afgelopen tien jaar onderdeel zijn geweest van ons “ecosysteem”.

Sinds 2020 maken we maatschappelijk gezien uitzonderlijk turbulente tijden mee. Ik ben uitgedaagd om meer voor mezelf te gaan staan. Ik heb ontdekt dat ik er veel waarde aan hecht om met te kunnen verdiepen in de belangrijke thema’s, zowel binnen als

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos

buiten de winkel, de tijd te hebben om erover na te denken en erover te schrijven. Hieruit vloeide bijvoorbeeld de introductie van de Florijn in onze winkel voort. Ook zijn we Nieuw Mos Magazine gestart, passend bij mijn persoonlijke behoefte aan meer verdieping. Maar uiteindelijk is en blijft Nieuw Mos natuurlijk een winkel en heeft de dagelijkse winkeloperatie altijd de prioriteit. Deze context is niet meer passend voor mij.

Wijnproeverij Italië-week

Wetenschap

Voordat ik ondernemer werd en in het bedrijf van mijn ouders stapte, ben ik zo’n tien jaar wetenschappelijk actief geweest. Ik tel dit dan vanaf halverwege mijn studie, want dat was ongeveer het moment dat bij mij het vlammetje van de wetenschap ging branden. Na het afronden van mijn studie ben ik als onderzoeker en docent gaan werken bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. In die tijd heb ik veel kunnen lezen en schrijven en heb diverse wetenschappelijke artikelen kunnen publiceren. Samen met mijn toenmalige partner Willemyn, die vele van jullie wellicht nog kennen, en mijn dochter Mare hebben we echter op een goed moment besloten om naar Amersfoort te verhuizen en winkelier/ ondernemer te worden. Ik had zojuist mijn vinologendiploma behaald vanuit persoonlijke interesse en met steun van de Natuurwinkel, waar ik de tussenliggende jaren regelmatig de wijnafdeling onderhield. Ik kon toen in 2014 in de uitbreidende Natuurwinkel een mooie wijnafdeling realiseren waar ik jarenlang met veel plezier wijnproeverijen heb georganiseerd. Maar nu, tien jaar later, is het mijn ambitie om terug te keren naar het eerder gelegde fundament in de wetenschap.

Bedrijfsoverdracht
Inmiddels werk ik al een aantal jaren samen met Ruben, die in 2020 mijn compagnon werd, en Anita, die sinds 2021 het warenhuis runt en halverwege 2022 ook als vennoot in de zaak stapte. Mijn besluit om de winkel te gaan verlaten is in goed onderling overleg tot stand gekomen. Beide respecteren mijn besluit en hebben mij uitermate gesteund in het proces hier naartoe. Hoewel ik me besef dat mijn persoonlijke idealen en drijfveren niet langer bij Nieuw Mos gemanifesteerd zullen worden, heb ik veel vertrouwen in het ondernemerschap van Ruben en Anita en geloof ik dat zij het kunnen dragen op een manier die de zelfstandigheid, die het bedrijf eigen is, eer aan doet. Daarmee weet ik zeker dat Nieuw Mos zal voortbestaan als een unieke natuurvoedingswinkel-warenhuis-saladebar in Amersfoort (en ver daarbuiten) en zal ik het veilig los kunnen laten.

Hoe ziet het er de komende tijd uit?
En vooral: wanneer ga ik dan stoppen? We hebben een principebesluit genomen dat ik nog fulltime in Nieuw Mos werk tot 1 april 2024. In die periode zal ik ook ruimte hebben om veel van jullie persoonlijk te spreken, mocht je meer willen horen over mijn drijfveren of anderzijds. Uiteraard zal er tijd nodig zijn voor een goede overdracht van kennis en taken, maar ik zal mijn best doen ook regelmatig op de winkelvloer te zijn. Via mijn emailadres joren@nieuwmos.nl kun je desgewenst ook iets laten weten. Er is ook een goede kans dat we nog een gezellige bijeenkomst organiseren; dit zullen we uiteraard via onze website en nieuwsbrief aankondigen.

Hoewel ik dus nog niet weg ben, wil ik deze gelegenheid wel vast nemen om iedereen te bedanken voor de enorm leerzame tijd die ik heb gehad in de afgelopen tien jaar. De klanten, de medewerkers, de branche en natuurlijk Theo, Heleen en Willemyn (alle drie mede-vennoten van 2014 t/m 2022) en mijn huidige vennoten Anita en Ruben; alle hebben een grote rol gehad in mijn leven als ondernemer en als mens.

Wellicht tot ziens in de winkel!

Joren Jacobs