Ashwagandha (Withania somnifera) is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. De plant groeit voornamelijk in India, Centraal en Zuid-Azië en delen van Afrika. Ashwagandha wordt ook wel de Indiase ginseng genoemd vanwege de adaptogene werking die vergelijkbaar is met de ginseng. Een adaptogene werking houdt in dat het kruid zich in extreme omstandigheden, zoals stress-situaties, naar de behoefte van het lichaam en geest aanpast.

Adaptogenen hebben een positief effect op het bijnierenstelsel dat de hormonale respons van het lichaam beheert wanneer sprake is van stress. Dit maakt adaptogenen geschikt als aanvulling op een gezonde levensstijl en als ondersteuning voor het immuunsysteem, de gemoedstoestand of het energieniveau.

Ruben NM profielfoto

Marieke van Hal
Medewerker Drogisterij

Wetenschappelijke studies

De populairiteit van ashwagandha is enorm toegenomen, doordat er zoveel wetenschappelijke studies met ashwagandha zijn gedaan. De werkzaamheid van dit kruid kan dus ook bogen op een goede onderbouwing.

Waar wordt ashwagandha voor ingezet? Van oudsher wordt ashwagandha ingezet bij premenstrueel syndroom, overgangsklachten, verminderde vruchtbaarheid en een verlaagd libido. Ook bij periodes van stress, angst en vermoeidheid heeft het steunende eigenschappen.

Ashwagandha voldoet aan de eisen van een adaptogeen: het verlaagt stress-geïnduceerde schade, is veilig in gebruik, ook bij hogere doseringen en langdurig gebruik, heeft geen negatieve bijwerkingen, zoals ontwenningsverschijnselen ,en beïnvloedt lichaamsprocessen niet meer dan noodzakelijk. De gebruikelijke dosering van gedroogde ashwagandhawortel (voor volwassenen) is circa 3 tot 6 gram per dag (extract 300-600 mg/dag).

Bij Nieuw Mos hebben wij ruime keuze uit ashwagandha-supplementen, in poedervorm of capsules. Je kunt altijd advies vragen op onze afdeling voor voedingssupplementen en cosmetica.

Hartelijke groet,
Marieke van Hal