wijn header
Introductie
Mijn naam is Boaz. Voor degene die mij nog niet kent, aangenaam kennis te maken!
Ik werk nu sinds twee en een halve maand bij Nieuw Mos, waar ik het erg naar mijn zin heb. Ik heb de kans gekregen om een biologische wijn cursus te volgen, samen met mijn collega Jorin. Deze hebben we samen met beide handen aangegrepen!

SDEN2 (biologische) wijncursus

Wij volgen de wijncursus via één van onze leveranciers bij Sommelier Luc. Wij gaan zes weken lang iedere donderdag avond naar Utrecht om de cursus bij te wonen. Waarvan de laatste bijeenkomst een 

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Boaz van den Hoven
Medewerker Natuurvoedingswinkel

officieel (SDEN2) examen is. We hebben de vierde bijeenkomst bij het schrijven van deze miniblog gehad en gaan op naar de vijfde (proefexamen) bijeenkomst.

Wijn proeven

De cursus bestaat voor het grootste gedeelte uit theorie, maar uiteraard wordt er ook geproefd. Het proeven leren wij middels de wijn te proeven waarna we een proefformulier in vullen. Het doel van dit proefformulier is het in woorden omschrijven wat je eigenlijk aan het proeven bent. Welke fruitsoorten proef je? Zijn er andere dingen die je proeft, zoals bijvoorbeeld een klein bittertje bij de afdronk? Hoe hoog is de wijn op zijn zuren? Is de wijn in evenwicht? (balans tussen zoet, zuur en bitters)

Theorie

Het wijnproeven is leuk maar uiteindelijk schuilt er bijzonder veel theorie achter het wijn maken.
Grappig weetje: Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, niet van rode druiven! Het sap van blauwe druiven is in principe helder, maar de kleur komt van de schil die tijdens de vergisting in contact blijft met het sap. Het is dit schilcontact dat de wijn zijn kenmerkende rode kleur en tannines geeft.

Champagne kan daarom ook gemaakt worden van blauwe druiven (Pinot Noir en Pinot Meunier), maar als het schilletje niet in contact komt met het sap, blijft het sap dus wit en behoudt champagne zijn witte kleur, ondanks het gebruik van de blauwe druif. Dit proces heet “Blanc de Noirs”.

Rijke geschiedenis

De wijnwereld wordt onderverdeeld in de “oude” en de “nieuwe” wereld. Landen die vallen onder de oude wereld zijn landen met een rijke wijngeschiedenis waaronder o.a. Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk.
Landen die vallen onder de nieuwe wereld – vandaar ook de naam nieuwe wereld – zijn een stuk later begonnen waaronder o.a. Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili, Argentinië.
Er zijn een aantal verschillen in de smaak van oude en nieuwe wereld wijnen.

Bij oude wereld wijnen is de smaak wat frisser, subtieler en complexer. Je proeft minder rijp fruit, met nadruk op frisse bessen, citrus en groene fruitsoorten. Vaak dus met een hogere zuurgraad.
Bij nieuwe wereld wijnen is de smaak wat rijker, voller en rijper. Je proeft meer rijp fruit zoals bessen, pruimen en tropisch fruit (ananas en mango). De wijn heeft een lagere zuurgraad en vaak een vollere body door het hogere alcoholpercentage.

Deze verschillen komen voornamelijk door het klimaatverschil. De landen die vallen onder de ‘oude wereld’ hebben koeler weer, terwijl de landen in de ‘nieuwe wereld’ vaak warmer zijn. Dit beïnvloedt de rijpheid en smaak van de wijn!

We vinden de lessen erg interessant en kijken uit naar ons (proef)examen. Daarna is het vooral veel proeven, eh, oefenen!

Boaz van den Hoven