Dit jaar viert de Utrechtse brouwerij De Leckere dat het alweer 25 jaar geleden is dat haar reis door de wondere bierwereld is gestart. In deze periode heeft de brouwerij zoveel kennis en kunde opgedaan dat zij toe is aan een verdieping; er is namelijk nog veel meer te ontdekken in de geschiedenis van het bier.

Ter ere van dit jubileum gaat De Leckere een historische bierreis maken, “The real journey of Beer”. En hoe kan dat beter dan door de vijf grote bierrevoluties na te brouwen. Voor elk van die historische periodes maakt de brouwerij een uniek brouwsel dat gebaseerd is op het biermaken van die tijd. Bij Nieuw Mos zullen we deze bieren aanbieden compleet met toelichting over de historische achtergrond, de gemaakte brouwkeuzes en de vermoedelijke smaak. Een ding weten we nu al zeker. Het bier van onze voorouders was ook al lecker.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos 

Een voorbeeld van zo’n bierrevolutie was de ontwikkeling van de “India Pale Ale”, een bier afkomstig uit Engeland, waarvan het revolutionaire elan wat leek te zijn verdwenen, maar die inmiddels herontdekt is, zoals niemand ontgaan kan zijn. Ook De Leckere brouwde al vele speciale ipa’s, neipa’s, dipa’s en wipa’s. Deze historische bierstijl komt aankomende zomer aan de beurt, in de “summer of hops”, met vijf fantastische IPA’s die Brouwerij De Leckere, deels in samenwerking met fijne collega-brouwerijen, uitbrengt.

Egyptisch bier

Maar we beginnen de reis ergens anders. Bier is namelijk uitgevonden in het Midden-Oosten. Volgens de oudste geschreven bronnen van ongeveer 5.000 jaar geleden was bier in Mesopotamië (Irak) en Egypte de volksdrank bij uitstek. Bier werd geschonken bij allerlei religieuze plechtigheden en uitbundige staatsfeesten. Het behoorde tot de offergaven aan goden en speelde een belangrijke rol bij begrafenissen. Bier was voedzaam en werd als basis gebruikt voor diverse medicijnen; bier was goed voor de gezondheid.

Het eerste “historische” bier dat De Leckere zal brouwen, is de “Egyptian Ale”, een amberrood bier met, naar het voorbeeld van de brouwgranen van toen, gerstemout (55% Münchener) en tarwemout (25%). Even wat technische informatie: het maischen gebeurt volgens de decoctiemethode, waarbij een deel van het moutbeslag wordt gekookt en weer aan de hoofdmassa wordt toegevoegd om het beslag te verwarmen. Dit benadert de Egyptische methode waarbij slechts één van beide partijen mout werd gekookt. De Egyptian Ale is vanaf heden verkrijgbaar bij Nieuw Mos.

Voor een uitgebreide toelichting op de hierna volgende bieren en meer historische achtergronden, kun je een kijkje nemen in het speciale boekje dat de brouwerij heeft uitgebracht. Ook dit is bij Nieuw Mos in te zien.