Kopersporen bronzen tuingereedschap
Een paddenstoel die groeit aan de bast van berkenbomen in relatief koude gebieden als Canada, Alaska, Scandinavië en Siberië, dat is chaga. Al eeuwen wordt deze paddenstoel “geoogst” en traditioneel gebruikt als medicijn voor het versterken van het immuunsysteem.

Het verhaal gaat zelfs dat in een dorpje in Siberië geen koffie werd gedronken, maar thee werd gezet van chaga. In dit dorpje bleken weinig zieken te zijn. Naar hun eigen zeggen, hielp de chagathee de bewoners sterk en vitaal te blijven.

Wat is er zo bijzonder aan chaga?

Chaga bevat een heel scala aan antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren. Die ontstaan onder andere als gevolg van luchtverontreiniging, watervervuiling, straling in de omgeving, pesticiden et cetera. Daarnaast bevat chaga aantal stoffen die bevorderend zijn voor onze gezondheid:

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Marieke van Hal is medewerker HVC van Nieuw Mos en deelt graag haar kennis met je op de winkelvloer.

  • Betulinezuur
    Een plantaardige stof die in grote hoeveelheden te vinden is in de berkenbast en de paddenstoel. Onderzoekers hebben vastgesteld dat deze stof sterke antivirale, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft.

  • Fytosterolen en polysachariden
    Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze stoffen een gunstig effect hebben op het immuunsysteem. Ze brengen het immuunsysteem weer in balans en werken ontstekingsremmend.

  • Ook is chaga rijk aan vitamine b, mineralen, aminozuren en melanine.

Chaga Elixers

Sinds kort verkopen we bij Nieuw Mos elixers met chaga van het merk Chaga Health. Ze bevatten natuurlijk de chaga zelf en zijn verkrijgbaar in de vier smaken: duindoorn, zwarte bessen, Aloë Vera en rozenbottel. De elixers zijn gemaakt van pure ingrediënten uit Estland. Estland heeft een schone omgeving, dus ideaal om daar chaga te kweken en oogsten voor een optimaal hoogwaardig product. Als je meer wilt weten over de chaga elixers kun je gerust langskomen en kan ik je er alles over vertellen.

Marieke van Hal