
Er zijn weer volop potjes met hyacinten, blauwe druifjes, krokussen en hyacinten bij Nieuw Mos
Het is nog winter en er staan ons nog vast wel een paar vriesnachten te wachten en de mist en de grijze wolken zijn nog niet opgetrokken. Toch merk je aan de temperatuur die op sommige dagen tegen de tien graden Celsius is dat de komende lente zich soms al stiekem laat zien.
De in de herfst geplante krokussen hebben liggen rusten en het groen met paars komt boven de koude grond uitpiepen. Ook aan het aanbod in de winkel merken we dat we al vaker aan de lente denken. De laatste week is er steeds meer vraag naar bloemen- en groentezaden voor in de (moes)tuin. Op dit moment staan ze op de groenteafdeling bij de grote houten bak, je kunt ze niet missen als je
Victorine Hamers
Vinoloog & operationeel manager vers
vanuit de groente-afdeling naar het brood toeloopt. Er is ook al vraag geweest naar pootaardappels, deze komen eind februari.
Potjes met bloembollen
Buiten hebben we verschillende bollen in potjes staan van leverancier Huiberts biobloembollen. Heerlijk geurende hyacinten in verschillende kleuren. De hyacinten die nog in het wild voorkomen zijn beschermd. De hyacinten die wij tegenwoordig kopen zijn gekweekt en dat worden ze al sinds de 15e eeuw. Hyacinten bloeien het best als ze op een redelijk lichte koele plek staan, dus liever niet bij de kachel of boven de radiator. Bij te hoge temperaturen groeien ze te hard en daardoor worden ze te zwaar en vallen ze om.
Je kunt de hyacinten natuurlijk ook in de tuin planten met bijvoorbeeld andere bollen zodat je een border van prachtige kleuren en geuren krijgt. Als de hyacint uitgebloeid is sterven de bladeren en bloemen af en kun je deze verwijderen. De energie gaat terug in de bol. Hyacinten die binnen hebben gestaan kun je buiten planten zodat je er volgend jaar in de tuin van kan genieten.
Naast hyacinten hebben we natuurlijk ook blauwe druifjes, krokussen en narcissen. Met blauwe druifjes en krokusjes haal je de lente in huis! Zet ze op een zonnige plek en geniet! Blauwe druifjes trekken bijen en hommels aan als je ze buiten plant omdat ze in april en mei veel pollen en nectar produceren. Als ze uitgebloeid zijn kun je de bollen in de tuin gewoon tot volgend jaar laten zitten en wachten tot de blauwe pracht zich weer laat zien. Als je er binnen van genoten hebt knip je de afgestorven stukken er van af en bewaar je de bollen op een koele droge plek tot het volgende jaar.
Narcissen zijn er in verschillende kleuren en mij bekruipt dan altijd alweer de gedachte aan de volle lente en Pasen zie ik in de verte al komen. De Tête-à-tête narcis met zijn lichtgele kleur en lichte trompet is wel de bekendste. Het is een betrouwbare sterke narcis die het goed doet in potten en in borders in de tuin en houdt van de zon en van een bodem die goed gedraineerd wordt door water. We hebben ook de Narcis Jetfire met een donkerdere oranje trompet en de Narcis Tête Rosette met een mooi roosvormig hart. Ook deze bollen kun je bewaren als ze uitgebloeid zijn of gewoon buiten in de grond laten zitten nadat je de afgestorven gele bladeren verwijderd hebt en zij kunnen zich zelfs vermeerderen.
Victorine Hamers
