“Waar kennen de meeste Nederlanders sambal van? Ik zou zeggen: van de afhaalchinees die vraagt “Sambal bij?” waarop men dan vriendelijk antwoordt: “Nee, dank u.” Zo’n klein, rond, plastieken potje met een rood sausje erin, dat bovenal pittig is. Bij enige bevreesdheid dat je eten wellicht te heet wordt, sla je het maar even over.

“Zo ging dat ook jarenlang bij mij. En toen ik in 2014 in de Natuurwinkel/ Nieuw Mos stapte, verkocht ik zelfs verschillende sambals zonder ook maar één keer een potje opengemaakt en geproefd te hebben. Tot voor kort! De benauwende coronatijd heeft blijkbaar de zucht naar avontuur aangewakkerd en in 2021, op mijn 38e, voegde ik voor het eerst een schepje sambal toe aan de avondmaaltijd. Ik was verkocht.”

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs is mede-eigenaar van Nieuw Mos en deelt graag zijn ervaringen op en achter de winkelvloer. 

De variatie is eindeloos

Bij Nieuw Mos verkopen we flink wat sambals; van de keurige “huismerk”-sambals van Yakso tot de op Thaïse receptuur gebaseerde sambals van Onoff Spices en een verrassend goeie “Oelek” van het Spaanse merk Sanchon. De allerleukste en verrassendste sambals vind ik echter die van Hottie Sambal. Sita Danser, die Hottie in 2004 startte in haar woonplaats Rotterdam, valt niet te vangen onder Indonesisch, Thaïs of Surinaams, ondanks haar eigen Surinaamse roots. Haar sambals zijn veeleer originele combinaties van vruchten en specerijen, bijvoorbeeld tomaat, chilipeper en “Masala”, maar ook aubergines, aardappelen en limoenen passeren de revue. Haar sambals bewijzen: het gaat van mild tot zeer pittig, maar de smaken zijn intens en verrassend.

Sambal is niets meer en niets minder dan een smaakmaker waarin peper verwerkt is. En juist dat maakt de mogelijkheid tot variatie eindeloos. Van Hottie Sambal zijn er momenteel de soorten “Yellow Pepper”, “Red Pepper”, “Paprika Laos” en “Tomaat Masala, waarvan je de smaakbeschrijvingen en lekkere menutips online kunt vinden. Ik vind dat je ze allemaal moet proberen. Ik dacht voorheen dat ik eindeloos zou doen met zo’n potje megaheet condiment, maar niets bleek minder waar: binnen twee weken was ik toe aan een nieuwe. Mijn vrouw kookt doordeweeks heerlijke, rijst- en groentegerechten, maar niet al te pittig, zodat onze dochter het ook kan eten. Voor mij is het dan ideaal om er een lekkere sambal aan toe te voegen. Geen belediging richting de kok, maar gewoon wat extra pit en een meer gelaagde smaak op mijn bord. Deze tactiek wint het met gemak van: “Mag ik de zout en peper even?”

Welkom bij Nieuw MOS natuurvoeding

Sambals van Hottie

Behalve onderscheidend van samenstelling, zijn de sambals van Hottie ook enorm smaakvol en dat komt doordat Sita zweert bij het gebruik van biologische ingrediënten die bovendien veelal van lokale producenten afkomstig zijn. Vér voordat hipsters zelf sambal gingen maken, deed zij het al zo, en daarmee was ze de eerste Nederlandse bio-sambalmaakster. Ik kan alleen maar zeggen: ga ze ook ontdekken!

Sita Danser (Hottie Sambal) is online actief. Voor inspiratie kun je haar volgen op Twitter, Facebook en Instragram. Sita’s verhaal en meer is te lezen op haar website www.hottiesambal.nl.