Kopersporen bronzen tuingereedschap
Heb je blond of bruin haar, een witte of een getinte huid, zwarte, groene, bruine, grijze of blauwe ogen? Zoveel combinaties van onze uiterlijke kenmerken zijn er mogelijk en iedere combinatie is uniek. Met elkaar vormen ze een palet aan kenmerken waardoor bepaalde kleuren jou juist goed staan terwijl andere ervoor zorgen dat je eruit ziet alsof je een nacht niet hebt geslapen.

Zelf draag ik eigenlijk nooit zandkleuren of zalmroze, omdat het me ontzettend flets maakt. Helder wit, rood of fuchsia staan me dan juist weer fris. Met mijn donkere haren, wenkbrauwen en ogen en iets getinte huid ben ik een zogenaamd wintertype. Ik hou van heldere en koele kleuren, het liefst wat donkerder of juist helder wit en met veel contrast. Een zomertype heeft daarentegen juist vaak een blanke huid, blauwe ogen en blond haar. Pasteltinten en koele, blauwachtige kleuren staan daar vaak goed bij.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk is manager van het Nieuw Mos Warenhuis en verzorgt de communicatie van Nieuw Mos.

  Vier seizoenentypologie

  In deze typologie zijn er natuurlijk nog de herfst- en lentetypes. Bij de eerste passen de olijfgroene en roestbruine kleuren en bij het lentetype de warme, lichte kleuren zoals zalmroze en kleuren met een gouden ondertoon. Deze vier types zijn een eerste hele grove aanduiding. Ze kunnen verder onderverdeeld worden in twaalf subtypes. Regien Strategier uit Hoevelaken ontwikkelde hieruit het “78 Color System”:

  ‘Ik heb dit systeem ontworpen op basis van kleurcollages om mensen een mooi kleurpalet mee te geven na een kleurenanalyse. Geen strakke kleurvlakken maar een speels en genuanceerd kleurbeeld met een kleursfeer.’ De gedachte hierachter is dat ieder mens gedurende zijn leven probeert om steeds een stukje dichter bij zichzelf te komen. Dat kan op vele manieren. Inzicht in individuele kleur- en stijlkenmerken, om van binnenuit te stralen en je goed in je vel te voelen, helpen hierbij.

   Duurzame kledingkeuzes

   In het warenhuis vinden we dit een hele inspirerende gedachte, maar ook een hele duurzame. Als je kleding aanschaft die goed bij je past qua kleuren en pasvorm dan draag je ze graag en vaak.

   Van miskopen die vervolgens in de kast blijven liggen wordt niemand blij en het is zonde van het materiaal en de arbeid die erin gestopt is. Daarom hebben we onlangs met het hele team een trainingsavond gehad over kleur en lichaamsvorm, door Jolanda de Kok van Jouw Palet.

   Wat een leerzame en leuke avond was dat! Zo leerzaam om te zien wat kleuren met iemand doen. We kregen om de beurt een kleurkraag om met de 78 kleuren onderverdeeld in de kleurkarakteristieken zuiverheid, ondertoon en kleurhoogte (zie afbeelding). Door goed naar elkaar te kijken, ontdekten we wat bij wie past.

    Ben je een appel of een peer of misschien een rechthoek?

    In de tweede helft van de avond gingen we aan de slag met onze lichaamsvormen. Alleen al jezelf indelen bij een lichaamsvorm was verhelderend. Soms bleken twee personen van hele andere lengte en formaat wel hetzelfde figuur te hebben. Welke kleding doet wat voor welk figuur? Iedereen is anders en het maakt niet uit welk figuur of welke maat je hebt, het gaat erom dat je de kleding kiest waarin je je fijn voelt en die iets voor je doet.

     Kledingadvies in het warenhuis

     In het warenhuis hebben we gekozen voor een breed aanbod van stijlen, kleuren en pasvormen en we geven aan onze klanten graag de aandacht en tijd die er nodig is om tot goede en duurzame keuzes te komen.

     Op 15 oktober waren we precies een half jaar open en we leren onze klanten steeds beter kennen. We genieten van de grote diversiteit en zullen daar in de toekomst steeds beter op in kunnen spelen.

     Dus extra dank aan de klanten die voor ons soms even iets aan willen trekken, omdat we dan kunnen zien hoe iets staat of past bij een bepaalde persoon 😉.

     Anita Groenendijk