Kopersporen bronzen tuingereedschap

Duurzaam leven, waar begint dat eigenlijk voor jou?

Je kunt in een zelfvoorzienend tiny house gaan wonen, waarbij de zonnepanelen zorgen voor de energie en de regen voor het nodige water, waarbij je moestuin aan huis je voldoende voedsel oplevert.

Ook kun je grootse projecten bedenken waarmee je de vervuilde oceanen vrij maakt van plastic, zoals Boyan Slat deed, of afgedankte rubberbomen uit Thailand omvormt tot leuk kinderspeelgoed. Je kunt zonnebrillen maken van gerecyclede petflessen of oude autobanden, verschillende soorten kleding recyclen, of je maakt diverse soorten tassen van restleer.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Jantien van Middelkoop is medewerkster NM-duurzaam warenhuis, helemaal passend bij haar levensfilosofie.

  Als je eenmaal begint

  Maar het kan ook veel kleiner. Vandaar ook onze slogan: “omdat duurzaam leven thuis begint”. Het zal je verbazen maar het werkt als een olievlek. Als je eenmaal begint je aandacht te richten op wat er allemaal duurzaam kan, kun je niet meer stoppen. 

  Hoe leuk is het als je dan ontdekt dat je per dag veel katoen en plastic kunt besparen door, bijvoorbeeld, uitwasbare wattenschijfjes te gebruiken, de plastic tandpastatube te vervangen door tandpasta-tabletjes uit een potje en, wanneer je plastic tandenborstel versleten is, deze te vervangen door een houten model, evenals je haar- en nagelborsteltje.

   Nog meer inspiratie

   Er bestaan ook al stalen scheermeshouders en wattenstaafjes van bamboe. Er bestaat wegwerpmaandverband en ook tampons hoeven niet meer gekocht te worden als je de organic menstruatie-cup gaat gebruiken. 

   En wat dacht je van de impact als je plastic boterhamzakjes vervangt door bee wraps. Ook fijn: je voedselrestjes bewaren in food huggers, glazen en rvs schaaltjes, zodat je geen huishoud- of aluminiumfolie meer hoeft aan te schaffen. 

   Ken je de afwasborstel gemaakt van microvezel al waarvan je de borstel steeds opnieuw kunt vervangen? Bovendien kun je in het vervolg zelfs de verwonde knie van je kind beplakken met een pleister gemaakt van bamboe. Weet je hoeveel papier je per dag uitspaart als je gerecycled wc-papier gebruikt? Nou ja, zoals ik al zei, als je eenmaal begint…

   Je bent vast niet de enige die deze waslijst aan leuke en vooral bruikbare tips fijn vindt. We kunnen allemaal zelf in het klein iets doen en daardoor samen een groot verschil maken. Maar eerlijk gezegd; dat zelfvoorzienende tiny house met regenwater en een moestuintje lijkt me ook wel wat ;-).

   Jantien van Middelkoop