Kopersporen bronzen tuingereedschap
In het warenhuis kiezen we voor speelgoed dat goed is voor je kind en voor de natuur. Eén van de merken waar we graag speelgoed van verkopen is Plan Toys, dertig jaar geleden opgericht door Vitool Viraponsavan, vanuit zijn inspiratie door de natuur en zijn verlangen om daar iets bruikbaars mee te doen. Na zijn architectuuropleiding startte Vitool met zes vrienden het architectenbureau Plan Group en al vrij snel daarna ook Plan Toys.

‘Teruggewonnen’ hout

Als kind groeide Vitool op in Trang (Thailand) tussen de rubberbomen. Na circa twintig jaar werden deze bomen gekapt en verbrand en er werd niets met al dat hout gedaan. Voor het speelgoed van Plan Toys worden de rubberbomen, wanneer zij geen latex meer produceren, eerst drie jaar met rust gelaten, waarna dit hout klaar is om verwerkt te worden tot kinderspeelgoed. De boomstam en de grotere delen worden als hout gebruikt; de kleinere delen worden gebruikt als Plan Wood, vermalen hout. De wortels en onbruikbare stukjes worden gebruikt om energie voor de werkplaatsen mee op te wekken.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk is manager van het Nieuw Mos Warenhuis en verzorgt de communicatie van Nieuw Mos.

Eigentijdse ontwerpen

Wat ons opviel aan het speelgoed was het prachtige design. Niet zo gek dus als het door een architectenteam gemaakt wordt. Onderwijskundigen maken tegenwoordig samen met ontwerpers het speelgoed. De vormen zijn eenvoudig, strak en zacht. De kleuren zijn helder, maar niet onnatuurlijk fel, doordat er alleen met natuurlijke pigmenten wordt gewerkt. Niets in het speelgoed is giftig, uiteraard.

Ontwikkelingsfasen van het kind

Als student heb ik een heel aantal jaren bij het ‘Early Learning Centre’ gewerkt. In de jaren ’90 waren dat educatieve speelgoedwinkels uit Engeland. In al hun speelgoed stond de ontwikkeling van het kind centraal en dat is ook duidelijk terug te zien in het speelgoed van Plan Toys. Er is duidelijk speelgoed ontworpen voor de verschillende ontwikkelingsfasen. Er is speelgoed voor de fijne en grovere motoriek, voor het doen-alsof-spel en ook heerlijk buitenspeelgoed. Het is bedoeld voor de leeftijden 0 t/m ongeveer 4 jaar.

Zomervakantie

Voor de zomervakantie hebben we allerlei buitenspeelgoed beschikbaar. Plan Toys maakt als enige speelgoedfabrikant houten waterspeelgoed. Hoe mooi is dat! Daarnaast zijn er natuurlijk schepjes en zandvormen of een leuk vergrootglas om mee op ontdekkingstocht te gaan. Bij onze zomerpresentatie vind je ook allerlei leuke kinderboeken, voor onderweg of om ’s avonds in de tent gezellig voor te lezen.

Anita Groenendijk

Nieuw Mos Warenhuis