Kopersporen bronzen tuingereedschap

Nieuw Mos Warenhuis introduceert Markberg

Al sinds de start van ons warenhuis waren we op zoek naar duurzame wanten en handschoenen, we zijn dan ook heel blij om deze winter de handschoenen en wanten van Markberg te kunnen introduceren én ook nog de hele mooie en handige tassen die zij aanbieden. Hieronder vertel ik jullie graag over dit Deense merk.

Geschiedenis
Het stel Mette Astrup (MA) en Rune Klemmensen (RK) richtten in 2008 Markberg op. Hun missie was om duurzame accessoires van goede kwaliteit en voor een redelijke prijs te ontwerpen en 

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk 
Onderneemster bij Nieuw Mos

produceren. Ze zijn er van overtuigd dat zorgvuldig gemaakte producten van materialen die lang meegaan en van een tijdloos design zijn, deze duurzaamheid ondersteunen. Wij vinden het design van hun tassen en handschoenen in ieder geval heel stijlvol en tijdloos.

Certificeringen
In 2021 hebben de looierijen in India waarmee Markberg werkt een LWG-certificering gekregen. Ook de implementatie van hun innovatieve zero waste-concept voor de tassencollectie, dat er voor zorgt dat er geen leer wordt verspild, heeft een LWG-certificering gekregen. De Leather Working Group is een non-profit organisatie die zich inzet voor het verminderen van de milieu-impact van de leerindustrie. Daarvoor voeren zij audits bij hun leden uit waarin naar 17 onderdelen waarnaar gekeken wordt. Voor meer info kun je terecht op www.workingleathergroup.com.

Daarnaast is Markberg als bedrijf GRS-gecertificeerd. GRS staat voor “Global Recycled Standard”. Deze certificering garandeert dat het merk voldoet aan hoge internationale normen voor zowel traceerbaarheid en verificatie van gerecyclede producten als sociale verantwoordelijkheid in de vorm van arbeidsomstandigheden.

Zero waste leer
Markberg is een pionier op het gebied van zero waste lederproductie. Dit wordt bereikt door alternatieve toepassingen voor afval leer ook wel bekend als “schroot leer” dat wordt afgesneden in de normale productie. Alle leren tassen en kleine lederwaren van Markberg worden geproduceerd met 0% leerafval. Het afvalleer dat bij de normale productie wordt afgesneden, is niet alleen een verspilling van waardevolle grondstoffen, maar dreigt ook als afval op stortplaatsen terecht te komen. Eerst worden de tassen uitgesneden, dan de portemonnees, dan worden kleine gelijke restleer stukjes gesneden die aan elkaar genaaid worden en wat er dan nog over blijft wordt verwerkt in de versterking van de tassen. Naast het optimaliseren van de hulpbronnen heeft het nul-afval-concept nog een ander belangrijk voordeel: fabrieken kunnen de werkstroom het hele jaar door stabiliseren en er zo voor zorgen dat de fabrieksarbeiders een vaste baan hebben.

Handschoenen en wanten
Voor deze winter hebben we 4 soorten handschoenen en 3 soorten wanten voor de dames uitgekozen en 2 soorten handschoenen voor de heren. Een aantal zijn aan de buitenkant van schapenleer en de binnenkant is van wol. Ook hebben we er een aantal van gerecyclede plastic flessen in combinatie met leer of helemaal van gerecyclede plastic flessen. In ieder geval is er voor iedereen wat wils en we hebben ze in verschillende maten. De prijzen variëren van €39 tot €89.

Wij zijn in ieder geval helemaal enthousiast over de producten van Markberg en hun streven naar en realisatie van duurzame accessoires van goede kwaliteit! www.markberg.nl

Anita Groenendijk

nieuw mos warenhuis