De waarheid over fast fashion valt niet meer te ontkennen. Het wordt steeds duidelijker welke schade de mode-industrie toebrengt aan het milieu en hoe un-fair veel van de werkomstandigheden zijn voor de mensen die onze kleding maken. De Dutch Sustainable Fashion Week vraagt hier aandacht voor en wij dragen ook graag een steentje bij.
Als je dit nog maar net aan het ontdekken bent, hebben we hier een paar kijktips voor je. Van een persoonlijk inkijkje in het leven van vrouwen in India tot een ontwerp-wedstrijd met tweedehands kleding; met deze korte films en docu’s kom je deze herfst wel door – en is je kijk op mode wellicht voor altijd veranderd.
Jolanda Sieders
Werknemer van Nieuw Mos
Film (Eng): True Cost (90 min)
Wie betaalt de werkelijke prijs van onze kleding? In onze welvarende samenleving is het helemaal niet gek om een paar keer per maand een nieuw truitje aan te schaffen. Maar hoeveel weten we over de industrie die schuilgaat achter onze goedkope mode? The True Cost legt de vinger op de zere plek en toont onverhuld hoe schaamteloos de kledingindustrie en haar consumenten zijn geworden.
Waar het vroeger de norm was voor modezaken om viermaal per jaar, bij het veranderen van de seizoenen, een nieuwe collectie te presenteren, komen er nu in de grote modeketens wekelijks nieuwe collecties bij. De consument shopt er vrolijk op los. Door het enorme aanbod is de concurrentie moordend, en zijn kleren dus prima betaalbaar.
Maar wat betekent deze ontwikkeling voor de productieketen achter al die mooie kleding? Van de glamoureuze catwalks tot de donkere sloppenwijken van Bangladesh belicht deze onthullende documentaire de verschillende kanten van de modebranche en toont ons hoezeer mens en milieu overal ter wereld lijden onder onze consumptiedrift.
Ook zien we hoe toonaangevende influentials als modeontwerpster Stella McCartney, activiste Livia Firth en wetenschapper Vandana Shiva zich inzetten voor een eerlijkere, meer milieuvriendelijke manier van kledingproductie, zonder daarbij de uniciteit en charme van mode uit het oog te verliezen.
Mini-docu (Eng): Unravel (13 min)
Een mini-documentaire die je in dertien minuten na laat denken over ons koop- en consumeergedrag. Het het laat zien waar onze gerecycleerde kleding naartoe gaat en in dit geval is dat India. Je ontmoet een aantal Indiase vrouwen die de kleding verwerken over de Westerse vrouwen van wie de kleding is geweest.
NPO (Ned): De Prijsknaller – aflevering kleding (24 min)
Eva Kleven en Ersin Kiris doen onderzoek naar de consequenties van fast fashion en zien met eigen ogen hoe kleding een wegwerpproduct is geworden.
Bekijk de aflevering hier: https://npo.nl/start/serie/de-prijsknaller/seizoen-1/kleding_5/afspelen
Docu (Ned): Full circle (37 minuten)
De documentaire brengt de eindeloze stroom van miljoenen afgedankte kledingstukken in beeld, inclusief manieren om de vicieuze cirkel van overproductie, overconsumptie en het daaropvolgende textielafval, te doorbreken. FULL CIRCLE is een oproep aan de consument, de kledingindustrie en de overheid om zich samen in te zetten tegen de overproductie en overconsumptie van nieuwe kleding om zo creatiever om te gaan met bestaande kleding. Juist nu, het moment aan het einde van het jaar, waarop iedereen wordt verleid om te kopen tijdens de sales voor de feestdagen.
De donkere wereld van textielafval
Wat gebeurt er als we in een maatschappij leven waarin we niet meer worden uitgenodigd om creatief te zijn, maar worden verleid om te blijven produceren en consumeren? Er ontstaat een wereld waarin overproductie en overconsumptie de norm zijn en niemand meer weet bij wie het probleem eindigt en de oplossing begint. De documentaire FULL CIRCLE maakt inzichtelijk hoe we deze vicieuze cirkel doorbreken. De kijker wordt ondergedompeld in de donkere wereld van textielafval, maar ook de oplossingen die ertegen bestaan.
Dit gebeurt er met je afgedankte kleding
De documentaire laat zien wat er gebeurt met kleding nadat ze in de Sympany box belandt. Sympany staat wekelijks voor de taak om 500.000 kilo textielafval te verwerken. Wist je bijvoorbeeld dat werknemers deze miljoenen kledingstukken elke dag stuk voor stuk met de hand sorteren?
Een circulaire kleding collectie volledig gemaakt van afgedankt textiel
Als kijker krijg je een kijkje achter de schermen en volg je hoe ontwerpers *Leonie Vlaar,* Andrea Garcia en Annalie van Doorn in samenwerking met atelier Makers Unite en textielinzamelaar Sympany een kledingcollectie maken van gedoneerd textielafval. Het textiel is gedoneerd door Sympany en verschillende inspirerende consumenten waaronder dichter Jesse Laport, creator Romy Bresseleers en Cosmopolitan Fashion Editor Fatou Thiam Dogo Fall Mawadior, die tevens hun persoonlijke verhaal achter hun gedoneerde kleding delen.
Creativiteit, huren en ruilen zijn de oplossing
Naast het schetsen van het probleem geeft de documentaire inzicht in de mogelijke oplossingen en alternatieven voor het textiel probleem. Zo stelt Romy Bresseleers voor dat het oneindig rouleren van kleding een oplossing is en het goed zou zijn om jezelf uit te dagen een half jaar niets te kopen.
Serie NPO (Ned): Genaaid (6 afleveringen van 45 min)
In Genaaid krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met presentatrice Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.
Bekijk de aflevering hier: https://npo.nl/start/serie/genaaid/seizoen-2018/fast-fashion/afspelen