Over ongeveer een maand is het alweer Pasen en bij Pasen denken we toch al snel aan lente, geboorte en eieren! Bij Nieuw Mos verkopen we verschillende soorten eieren: biologische en biologisch-dynamische eieren, los en in doosje. Het is een van de meest verkochte artikelen bij ons in de winkel. Hieronder de verschillende soorten uitgelicht.

Eieren van Boerderij ‘t Paradijs uit Barneveld

De leghennen van ‘t Paradijs komen van een gespecialiseerd opfokbedrijf. Het ras is ‘Dekalb’, een witte kip. En ja, deze kip legt witte eieren. Dit ras is een vriendelijk en robuust ras. De hennen leggen langer eieren door dan haar bruine zusjes, ze hebben een goede weerstand tegen ziektes en gebruiken minder voer om eieren te produceren.

Ruben NM profielfoto

Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos

 

Een lage carbon footprint dus, een echte klimaatkip en een duurzaam ras. De leghennen beginnen al met eieren leggen als ze twintig weken oud zijn, maar na een of twee weken leggen de eerste kippen al.

Vredelinger eieren uit de Eempolder

Sinds ongeveer een jaar betrekken we ook eieren van de Eemweideboerderij. Op de Eemweide worden sinds 2009 de Vredelinger kippen gefokt, speciaal voor de duurzame en biologische houderij. Het is een initiatief van Wytze Nauta, de beheerder van Eemweide, die al twintig jaar werkt aan de ontwikkeling van de diervriendelijke, biologische fokkerij in Nederland en daarbuiten. De Vredelinger kip is een dubbeldoelkip die wordt gehouden voor eieren en vlees. Dit nieuwe kippenras is een antwoord op de gangbare, doorgefokte hybridekippen die speciaal voor eieren of vlees worden gefokt, extreem hoge producties halen, niet oud kunnen worden en niet goed passen in het biologisch kringloopsysteem/ gedachtegoed. De eendagshaantjes van de Vredelingers hoeven niet te worden gedood maar kunnen worden opgefokt voor vlees. De hennen leggen genoeg eieren, circa 260 per jaar, en zijn na de leg ook geschikt voor vlees, maar kunnen ook meerdere jaren leggen en vele jaren oud worden.

Biologisch dynamische eieren van de Hondspol, Driebergen

Deze hybride kip van het ras Lohmann Brown uit biologische opfok komt met achttien weken naar het gemengde bedrijf De Hondspol en krijgen voer, zoals graan van het eigen bedrijf. Er lopen hanen tussen de kippen, waardoor de eieren altijd bevrucht zijn. Als de kippen ongeveer anderhalf jaar oud zijn, worden ze geslacht en als soepkip verkocht.

Odin Demeter eieren

De biodynamische Odin-eieren zijn eieren uit biodynamische landbouw. Ze worden geproduceerd en verpakt voor Odin uit een samenwerkingsverband van zeven Demeter-bedrijven. De legkippen hebben veel ruimte in de stal en een grote, groene uitloop. Overdag kunnen ze vrij naar buiten om te scharrelen en een zandbad te nemen. Per 30 kippen loopt één haan rond.

Vogelgriep

Eind oktober 2021 zijn alle kippen van het Paradijs preventief geruimd vanwege de vogelgriep, een nachtmerrie voor iedereen op het bedrijf. Lees het artikel op onze website voor een uitgebreide toelichting. Naar aanleiding van deze gebeurtenis is er in de winkel door klanten voor € 321,75 gedoneerd aan ‘t Paradijs. Wij Als Nieuw Mos zullen dit bedrag verdubbelen. Ook is er rechtstreeks geld overgemaakt naar de boerderij door klanten. Gelukkig zijn er nu weer volop kippen op het bedrijf maar blijft het leven met de dag. Door allerlei vervoersverboden is het echt oppassen.

Liefdevolle groet,
Ruben Kool

Ondernemer Nieuw Mos