Ruben en ik moesten begin 2024, naar aanleiding van het vertrek van mede-ondernemer Joren, besluiten hoe wij verder wilden gaan met Nieuw Mos. Met maar twee ondernemers en eigenlijk drie bedrijven, plus alle taken op de achtergrond zoals medewerkerszaken, administratie, automatisering en communicatie is er een hoop werk; hoe gaan we dit doen? Al snel voelden we dat we graag een team om ons heen willen creëren dat samen met ons het hart van ons bedrijf vormt. Of liever gezegd, de schaal van het bedrijf. Een schaal waardoor alle activiteiten in het bedrijf, de meer dan 60 medewerkers en onze klanten zich gedragen weten. De afgelopen maanden hebben we daarom ons eigen managementteam samengesteld en begin april zijn we met elkaar van start gegaan.
Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk
Ondernemer bij Nieuw Mos

Natuurvoedingswinkel, duurzaam warenhuis en biologische saladebar

Alhoewel de natuurvoedingswinkel al lang bestaat, is deze pas sinds 2020 geen onderdeel meer van een franchiseformule, maar een zelfstandige winkel. Het warenhuis is in 2021 gestart en Sla in 2023. De afgelopen jaren hebben we een enorme groei en ontwikkeling doorgemaakt en veel nieuwe dingen geleerd. Een Sla-vestiging runnen vraagt iets anders dan een duurzaam warenhuis runnen en is ook weer anders dan een natuurvoedingswinkel draaien. Deze ervaringen maakten dat we echt hebben moeten onderscheiden dat er drie onderdelen in Nieuw Mos zijn, elk met hun eigen uitdagingen, goederen- en geldstromen en specifieke werkzaamheden. En dat is leuk en uitdagend!

Er zijn drie onderdelen in Nieuw Mos, elk met hun eigen uitdagingen, goederen- en geldstromen en specifieke werkzaamheden.

Het doel van Nieuw Mos blijft onveranderd hetzelfde: ‘Mens en aarde vormen een voedend geheel; samen komen we tot bloei’. Met alles wat wij doen willen we nog steeds bijdragen aan het welzijn van de aarde en van de mens. De keuzes die je hiervoor kunt maken in je eigen leven zijn divers en voor ieder persoonlijk anders. Met de breedte die we nu bij Nieuw Mos kunnen aanbieden geloven we meer dan ooit dat we klanten kunnen helpen om makkelijker een bewuste keuze voor een duurzame aarde en welzijn voor zichzelf kunnen maken. Voor de één is dat de keuze voor een duurzaam kledingstuk, voor de ander om vegetarische boodschappen te doen en voor weer een ander om een gezonde biologische maaltijd bij Sla te eten.

Natuurvoedingswinkel

Wist je dat we met onze natuurvoedingswinkel bij de top 5 van grootste natuurvoedingswinkels horen? Een enorme verdienste van al het harde werken van onze voorgangers. Maar ook de laatste jaren maken we weer veel groei door, we merken dat er veel nieuwe klanten komen en dat is heel fijn! In de natuurvoedingswinkel is er een dagelijks ritme; elke dag vers brood, groentes en veel andere bestellingen en leveringen. Hier werken ook veruit de meeste medewerkers. Van specialisten op de brood-, kaas-, groente- of supplementenafdeling tot caissières en vakkenvullers. Daarom hebben we voor de natuurvoedingswinkel twee operationeel managers benoemd. Anne Dolman voor alle droogwaren, cosmetica en kassa en Victorine Hamers voor alle versafdelingen. Hieronder hun verhaal.

Anne
‘Ik ben Anne en sinds april werkzaam als Operationeel Manager DKW/HVC/Kassa. Mijn achtergrond ligt in supply chain management en ik ben dus nieuw in de supermarkt wereld. Als operationeel manager ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de dagelijkse gang van zaken, zoals de medewerkers en het zorgen dat de producten bevoorraad zijn. Daarnaast kan ik (mede) bepalen wat we in het assortiment hebben en wat voor nieuwe producten we toe willen voegen. Deze vrijheid motiveert mij erg om goed naar de klant te luisteren en te begrijpen waar vraag naar is. De reden dat ik voor deze functie heb gekozen is dat ik een verschil kan maken voor de gezondheid van de klant, het milieu en de maatschappij door het enkel verkopen van biologische, verantwoorde en duurzame producten. Ik vind het heel leuk om direct met de klant contact te hebben en met mijn kennis van orthomoleculaire therapie en ayurveda hoop ik advies te kunnen geven en daarbij mijn steentje bij te kunnen dragen aan de gezondheid en welzijn van onze klanten.
Ik ben erg trots op het ruime assortiment dat Nieuw Mos aanbiedt waarmee we jong en oud van dienst mee zijn. Ik houd van de dynamiek van de dagelijkse activiteiten en de positieve energie die er in Nieuw Mos hangt. Graag zie ik u binnenkort in Nieuw Mos!’

‘Ik houd van de dynamiek van de dagelijkse activiteiten en de positieve energie die er in Nieuw Mos hangt.’

‘Het teamwerk ervaar ik als het belangrijkste en ook het leukste. Het geheel is meer dan de som der delen.’

Victorine
‘Als operationeel manager vers draag ik samen met vele collega’s zorg voor de brood- en kaasafdeling, de zuivel, het vlees en de groente. Het teamwerk ervaar ik als het belangrijkste en ook het leukste. Voor mij geldt hierbij: Het geheel is meer dan de som der delen.
In het vers-team werken oudere en jongere collega’s en stagiaires. Iedereen in het team neemt zijn of haar plaats in en heeft andere kwaliteiten. De één is sociaal, de ander een harde werker en weer een ander heel precies en gestructureerd. Iedereen en elke kwaliteit is nodig om samen iets moois neer te zetten! Het mooiste vind ik als ik zie dat jonge mensen zich langzaam ontplooien en zichzelf en ons verrassen door te ontdekken waar hun talenten liggen. De oudere collega’s hebben vaak een verbindende functie en dragen samen met mij zorg om alle processen zo goed mogelijk te laten verlopen. Het vergt dagelijks behoorlijk wat organisatie en als klanten zullen jullie wel merken dat er tussen alle bedrijven door vaak overleg is over de variëteit, de kwaliteit en de presentatie van alle verse producten.
Persoonlijk ben ik ook heel blij dat ik als vinoloog mede met mijn collega Anne bij kan dragen aan de inkoop van ‘voor ieder wat wils’ lekkere biologisch (dynamische) wijnen en natuurwijnen, waarbij een goede prijs kwaliteitsverhouding een grote rol speelt.
We zitten echt in een vormende fase bij Nieuw Mos en dit alles maakt het werk energiek en dynamisch en zorgt er voor dat ik elke dag met veel plezier naar Nieuw Mos kom!’

Duurzaam warenhuis

Duurzame mode, dat is weer een heel ander vak dan natuurvoedingswinkelier. Het ritme gaat hier in seizoenen, lang vooruitkijken en veel creativiteit is er nodig. Elke week wordt er wel een deel van het warenhuis omgebouwd en wordt de collectie anders gepresenteerd. Goed advies geven en veel klantcontact naast alles wat er natuurlijk achter de schermen geregeld moet worden. Gerianne Bokkers is de operationeel manager van het warenhuis. Wat zij doet en wat haar beweegt vertelt ze hieronder.

Gerianne ‘Uitdaging, ontwikkeling en meewerken aan iets wat verder reikt dan alleen jezelf; als operationeel manager van het Nieuw Mos Warenhuis ben ik helemaal in mijn element. Van het aansturen van ons geweldige team meiden, het uitzoeken van nieuwe merken en producten, tot het wekelijks ombouwen van een stelling, administratieve werkzaamheden, events organiseren, schrijven voor het magazine en twee keer per jaar de inkoop van de mode samen met Anita. Het is nooit saai. Ik geniet van de afwisseling, het contact met mensen en houd ervan om samen te bouwen aan een groter geheel. Bij alles wat ik doe, hoop ik (in)direct zorg te dragen voor de ander. Voor de mensen om mij heen op de vloer, voor de persoon achter de naaimachine die onze kleding maakt, voor het stukje natuur waar de klei voor ons servies vandaan komt. Continue bewustwording; alles heeft een waarde en is gemaakt met zorgvuldigheid en respect voor de omgeving. Als duurzaam warenhuis willen wij dit uitdragen en daar mag ik elke dag enthousiast aan meewerken. Het is deze sfeer van bewustwording die wij als heel Nieuw Mos creëren samen met u als klant. En daar sta ik niet alleen vierkant achter, daar ben ik trots op’.

‘Het is deze sfeer van bewustwording die wij als heel Nieuw Mos creëren samen met u als klant. En daar ben ik trots op.’

Biologische saladebar Sla

Sla is onderdeel van een franchiseformule die meerdere Sla-vestigingen hebben, wij zijn de enige ‘shop-in-shop’. Dagverse salades en pitawraps, verse smoothies en juices. Het ritme gaat hier bijna per uur. Ruime openingstijden, veel jonge mensen in het team en horecaskills, hier zijn weer hele andere kwaliteiten van belang. Gelukkig is daar Geesje Remijnse die samen met haar team de klanten of beter gezegd gasten al heel wat lekkers gezonds voor heeft gezet. Haar drijfveren en missie? Lees hieronder wat zij daarover vertelt.

‘Het mooiste aan mijn werk? Het contact met onze gasten en de groei van ons team.’
Geesje ‘Als we sporten voor onze gezondheid, waarom doen we dat dan niet in kleding die goed is voor zowel mens als natuur?” Met deze gedachte studeerde ik, Geesje, af in Fashion & Branding, gespecialiseerd in duurzame mode-innovaties. Mijn afstudeerproject richtte zich op hike-wear gemaakt van algen. Vitamines en mineralen afgeven aan de huid, in plaats van gezondheid en natuur schaden met microvezels, was het idee. Daarna volgde ik een Masteropleiding tot Cultureel Socioloog, omdat ik gefascineerd was door de vraag hoe consumptiepatronen en culturele uitingen, zoals mode en voeding, onze normen en waarden weerspiegelen en beïnvloeden. Maar ook: hoe kunnen we als samenleving gezondere keuzes stimuleren? Mijn drijfveer voor dit alles is de overtuiging dat we door innovatie en samenwerking een betere maatschappij kunnen creëren. Nu, maar vooral voor toekomstige generaties. Als operationeel manager van SLA komen deze passies voor mens, cultuur, natuur en duurzame innovatie perfect samen met mijn liefde voor lekker en gezond eten, plus mijn acht jaar ervaring in de hospitalitysector. Mijn missie? Zorgen dat al onze gasten zich welkom voelen en kunnen genieten van de gezonde, biologische gerechten die SLA biedt. In een wereld vol drukte waar gezond koken er vaak bij inschiet, biedt SLA een oplossing door gezonde maaltijden af te halen. We willen laten zien dat gezond eten makkelijk én lekker kan zijn. En voor wie juist graag samenkomt met vrienden, familie, of collega’s, is SLA ook dé ontmoetingsplek. Samen met mijn team, waarin iedereen zijn eigen unieke kwaliteiten heeft, streef ik ernaar om onze gasten de ultieme ervaring te bieden. Het mooiste aan mijn werk? Het contact met onze gasten en de groei van ons team, met aandacht voor de individuele ontwikkeling van elk teamlid. Daarnaast geniet ik enorm van het schrijven en fotograferen voor het Nieuw Mos magazine, want creativiteit is toch wel een beetje mijn tweede natuur!’

Het prille begin

Op een regenachtige woensdagochtend in april gingen we met elkaar van start, eerst maar eens kennismakingen en elkaars verhalen horen. In de kleine huiskamer van Ruben en Anita werd een hoop uitgewisseld, daarna kwamen we in beweging. In de binnenstad van Amersfoort, vlakbij het huis van Ruben en Anita, bevindt zich de Frans en Hilde Hof, een groene oase van rust. Bloemen- en plantenbedden staan in deze spirituele tuin om een labyrint in het gras heen. Met elkaar deden we eerst een paar meditatieoefeningen en toen liepen we één voor één, maar ook met elkaar, het labyrint. Wat neem je mee Nieuw Mos in? Wat mag je ontvangen daar en weer mee nemen jouw leven in? Waar verbindt jouw persoonlijke missie zich met die van Nieuw Mos? Met deze vragen doorliepen we het labyrint en deelden daarna onze ervaringen. Zes paar natte schoenen in de keuken na afloop en een geïnspireerde start van ons managementteam. Wij zijn ontzettend blij met dit team van kundige en geëngageerde mensen en hebben veel vertrouwen in de toekomst van Nieuw Mos!

Anita Groenendijk