nieuw mos eetcafé

Van Eetcafé in de Natuurwinkel naar Biologische Saladebar SLA

In 2017 ontstond in de toenmalige Natuurwinkel het idee om de ruimte naast de broodafdeling te gaan gebruiken als een eetcafé. Een plek in de winkel met veel licht door de ramen, een fijne plek om lekker even te zitten en te genieten van een kop koffie of thee met wat erbij, een broodje of een vers gekookte maaltijd. Na bijna 6 jaar dit met veel plezier en succes te hebben gedraaid nemen we nu een volgende stap. In deze extra nieuwsbrief vertellen we je graag daarover.

De initiatiefnemers
Samen met Joren Jacobs zetten koks Ellen Diels, Fred van Reek en Tuna Aydin in de ruimte naast de broodafdeling het eetcafé op. Keukenhulpen helpen hen bij het uitserveren, opruimen en afwassen. De koks koken vanuit hun eigen passie voor koken en voeding. Ellen kookt graag Italiaans of Indiaas, Fred maakt graag eigen kruidenmengsels in de vijzel en Tuna komt uit Turkije en neemt de smaken van haar vaderland mee en ze weet veel van ayurvedisch koken.

Camping-koken
Het eetcafé heeft een laagdrempelige formule. Het is een soort huiskamer. De klanten kunnen zien hoe de koks werken en het eten voorbereiden in het stuk wat is ingericht als kookgedeelte. Fred noemt het wel eens ‘camping-koken’, met een paar pitten en een oven worden er heel wat maaltijden bereid. Er wordt uitsluitend vegetarisch gekookt en op sommige dagen veganistisch. Daarnaast wordt er gekookt met ‘left overs’ van de winkel, oftewel producten die niet meer geschikt zijn voor de verkoop, maar nog wel goed genoeg zijn om mee te koken en in maaltijden te verwerken. Dit idee sluit mooi aan bij een duurzame leefstijl. Zo hoeven er minder producten weggegooid te worden en wordt voedselverspilling verminderd. Elke dag wordt er een andere biologische maaltijd gekookt.

Lunchcafé
Omdat er regelmatig vraag naar was, heeft Ruben Kool in het najaar 2021 het lunchcafé geopend. Er wordt een kleine kaart ontwikkeld met soep, broodjes en salades. En natuurlijk nog steeds koffie, thee en lekkers. Logistiek vraagt dat wat meer, want de koks moeten op tijd beginnen om de avondmaaltijd te bereiden. Het is wel fijn dat klanten nu ook overdag wat kunnen eten in de winkel, zeker doordat er door de opening van het duurzame warenhuis meer dagjesmensen komen.

Tijd voor verandering
Langzamerhand lopen we tegen de grenzen van de ruimte aan. We willen graag een plek voor koffie en thee, voor lunch, voor avondeten tot een uur of acht. We willen graag vegetarische maaltijden met biologische ingrediënten. We hebben of een grotere keuken nodig om voldoende te kunnen vooruitwerken of we moeten onze opzet totaal veranderen. Samen met de medewerkers van het lunch en eetcafé hebben we verschillende scenario’s uitgedacht maar we komen niet tot een oplossing waarin onze wensen pasten en die ook nog betaalbaar of uitvoerbaar is. Totdat we een oproep van SLA zien voor franchisenemers.

SLA
Het concept is bij Ruben en Anita al bekend vanuit Utrecht; een gezonde en goede salademaaltijd in een prettige atmosfeer. Biologisch en volledig vegetarisch. Dat past echt perfect! Ook Joren gaat ‘proef-eten’ bij SLA en is enthousiast over de smaak en kwaliteit. We gaan kennismaken met de oprichters van SLA.

Nina & Jop

‘SLA is ontstaan vanuit een onbevredigd verlangen naar groenten. In 2013 ontdekten wij, Nina en Jop, wat gezond eten doet met je lijf, leden en gemoed. Goed eten doet goed voelen en het is ook nog eens heel lekker. En die ervaring wilden wij met de wereld delen. Dus begonnen we SLA. Als trots familiebedrijf werken we elke dag samen met een gemotiveerd team om ons bedrijf in te zetten voor positieve verandering.’

In de afgelopen weken zijn nog heel wat medewerkers van Nieuw Mos een keertje wezen ‘proef-eten’ bij SLA. Het zijn echt lekkere, volwaardige maaltijden, beschikbaar in saladebowls of wraps. Er zijn verschillende smoothies, sapjes en soepen. Deels in hun centrale keuken gemaakt en deels in de vestigingen gemaakt. De prijzen zijn ongeveer gelijk aan de prijzen die wij in het eetcafé hanteren. Na heel wat overleggen en afstemming met SLA, met onze medewerkers en met elkaar was afgelopen vrijdag 23 april het moment waarop er echt getekend kon worden. Ons eetcafé wordt een SLA-vestiging!

 

Afronding eetcafé
Per donderdag 11 mei sluiten we het lunch- en eetcafé. Op die donderdag wordt er voor de allerlaatste keer gekookt en daar maken we natuurlijk een bijzonder avond van. Vanaf 17 uur kun je voor de laatste keer een door onze koks bereide maaltijd eten en rond 19 uur willen we met de koks, de keukenhulpen en de klanten deze periode afsluiten met een feestelijk moment. Wil je op die bijzondere avond mee-eten? Meld je dan aan via aanmelding@nieuwmos.nl of via de inschrijflijsten in het eetcafé. Medio juni gaan we met SLA open en de tussentijd gebruiken we voor de verbouwing.

De broodafdeling
En wat betekent dat voor de broodafdeling? Ook die wordt verbouwd! De plannenmakerij is nog volop aan de gang, dus hierover informeren we je graag op een ander moment. En natuurlijk is er nog veel meer over SLA te delen en willen we je graag laten kennismaken met de mensen van SLA. Dit zullen we na 11 mei gaan doen samen met de mensen van SLA.

Mede namens Joren & Ruben,
Anita Groenendijk