Vegan pie nm

Het is weer de tijd voor de “Hollandse Nieuwe”, oftewel de nieuwe haring. Het haringseizoen wordt traditiegetrouw afgetrapt met de veiling van de eerste vaten haring. Hoe zit dat eigenlijk met deze nieuwe haring? En wat is het verschil tussen gekweekte biologische vis en wilde vis?

“Hollandse Nieuwe”

Elk jaar doorloopt haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint hij te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. In mei, als de haring een vetpercentage van tenminste 16 procent heeft bereikt, begint de visvangst, die doorgaans tot juli duurt. Het bedrijf ‘Fish and More’ is op Hemelvaart begonnen met een nieuwe haringvangst in Denemarken, die vervolgens in Nederland verwerkt wordt. De haring van Fish and More is een lekker malse haring.

Ruben NM profielfoto

Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos

Het begrip “Hollandse Nieuwe” is niet geen officiële term. Het is tussen vissers en handelaren meer een onderlinge afspraak dat de eerste zes weken de haring Hollandse Nieuwe heet. In de praktijk wijken sommige hier echter vanaf. Zo kan het dat je nog veel later in het jaar ook Hollandse Nieuwe tegenkomt.

De periode na Hollandse Nieuwe noemen sommigen ook wel maatjesharing of gewoon haring. Ook dit is geen officiële benaming en je ziet hier dan ook varianten op, vaak ook naar lokale en provinciale gebruiken. Later in het jaar wordt er bij Fish and More ook nog haring gevangen. Deze wordt ingevroren en verwerkt in diverse producten. Op de verpakking wordt altijd het vangstjaar vermeld, zodat je weet van wanneer de vis is. De haring van Fish and More is duurzaam gevangen en heeft het MSC-keurmerk.

MSC-keurmerk = duurzame gevangen vis

Vis met het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is wild gevangen en de vissers houden rekening met de draagcapaciteit van aquatische ecosystemen en vissen dus niet meer dan het ecosysteem aankan. Bij Fish and More gaan ze nog een stapje verder.

Een mooi voorbeeld hiervan is de vangst van de Sockeye-zalm. Deze vis wordt ver op zee gevangen in plaats van dicht aan de kust. Dit gebeurt met haken en niet met grote netten, aangezien dat veel stress en blauwe plekken veroorzaakt. Daarnaast kiest Fish and More alleen voor de grote volwassen vissen met een mooie donkere kleur. De Sockeye-zalm wordt door vaklui volledig met de hand gefileerd om de beste structuur en kwaliteit te behouden.

Avocado

Gekweekte biologische vis

Biologisch is een wettelijk beschermde term. Iets mag alleen biologisch genoemd worden als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De voorschriften worden door de Europese overheid bepaald en gecontroleerd door bevoegde instanties.

Fish and More is het eerste Nederlandse merk voor biologische vis, schaal- en schelpdieren. Bij biologische gekweekte vis wordt op kleinere schaal en met minder vissen tegelijk gekweekt, hetgeen de smaak bevordert en het leven van de vis prettiger maakt. Bovendien komen er geen antibiotica aan te pas.

Zalm uit Ierland

Fish and More heeft gekozen voor de gekweekte Ierse zalm omdat de kweek in Ierland veel kleinschaliger is dan bijvoorbeeld in Noorwegen. De zalm is opgegroeid in de wilde Atlantische Oceaan en vrij van industriële vervuilingen. Gehard door de ruwe stroming ontwikkelt de Ierse zalm een stevige vleesstructuur met een zeer laag vetgehalte.

“We zijn er trots op dat we in Ierland een partner hebben gevonden die duurzaamheid en kwaliteit in een heel hoog vaandel heeft staan. Dit bedrijf verwerkt alleen maar biologische zalm, waarmee zij uniek in de wereld is. Het bedrijf is “IFS food standaard 6” op het hoogste niveau gecertificeerd en alle producten zijn Kosjer”, aldus Fish and More. De zalm wordt gerookt op Iers eiken op een lage temperatuur, droog gezouten en niet geïnjecteerd.

Recepten en het uitgebreide verhaal zijn te vinden op fishandmore.nl.

 

Groetjes, Ruben Kool