Kopersporen bronzen tuingereedschap

Bewust kiezen voor minder gebruik van plastic en papier

 

“Wilt u uw brood in plastic of papier?” is de meest gestelde vraag op onze broodafdeling, na de vraag of het brood gesneden dient te worden. Wat wij vaak als antwoord krijgen is: “Wat is beter voor het milieu, plastic of papier?” Hoewel de meeste mensen denken dat plastic slechter is, maakt het tegenwoordig qua duurzaamheid niet eens zoveel uit. Het juiste antwoord zou zijn: uw gerecyclede zak!
Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Karin van de Wetering
Medewerkster bij Nieuw Mos

Samen een enorme impact

Dat het belangrijk is om onze voetafdruk te minimaliseren, daar is iedereen het inmiddels wel over eens. Maar om in het dagelijks leven onze gewoontes te veranderen, blijkt een stuk lastiger. Maar ik geloof dat we, door kleine stapjes te nemen, een enorme impact kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld het gebruik van plastic en papieren zakjes in de winkel.

Stel, je hebt een een- of tweepersoonshuishouden en doet twee keer per week boodschappen. Je neemt per keer vijf soorten groenten en fruit, waarvoor je een zakje pakt, en je haalt een brood in een zak. Twaalf zakken per week maakt 624 zakken per jaar. Als alle soorten plastic voedselverpakkingen worden opgeteld, gebruiken Nederlanders 26 miljard plastic zakken per jaar, blijkt uit onderzoek. Dat is gemiddeld 1.500 per Nederlander. Dat moet toch met minder kunnen?

OnyaGoede voorbeelden

Dat blijkt inderdaad te kunnen. Mijn collega Angélique van de kaasafdeling was in Luxemburg op vakantie. In een reguliere supermarkt was geen los zakje te vinden! Elke klant nam eigen zakjes mee. Een klant van Nieuw Mos vertelde dat hij in Frankrijk in een supermarkt was waar twee soorten prijzen werden gevoerd: een lagere prijs voor groenten verpakt in een meegenomen zak en een hogere prijs voor groenten waar een nieuw zakje voor gepakt werd.

Dat dit soort eenvoudige maatregelen zeer effectief zijn, is gebleken uit het invoeren van een verplichte prijs op plastic draagtassen in Nederland in 2016. Uit een evaluatie in 2019 bleek dat consumenten gemiddeld 80% minder draagtassen kregen en zijn er in 2018 60% minder plastic draagtassen in het zwerfafval gevonden dan in 2015.

Kennelijk zijn wij gewoontedieren en veranderen we vaak pas echt ons gedrag door externe (financiële) prikkels. Moeten we dan wachten tot de overheid de volgende maatregel oplegt? Wat mij betreft niet. Dat zouden we toch gewoon zelf moeten kunnen?

Daarom deze oproep:

Kies bewust voor minder gebruik van plastic en papier!

tips

En natuurlijk zijn er een aantal tips om je op weg te helpen:

  • bewaar alle papieren en plastic groente- en broodzakken die nog schoon en heel zijn;
  • leg ze meteen in je boodschappentas, zodat je ze niet vergeet;
  • mocht een plastic zakje vies zijn geworden door bijvoorbeeld aarde van groente, kun je deze uitspoelen en binnenstebuiten laten drogen aan de waslijn;
  • voor een paar euro kun je bij de groenten-, brood- en huishoudafdeling een biologisch katoenen broodzak of groentenzak kopen waar je heel lang mee doet;
  • merken als Onya en Bag Again (online verkrijgbaar) hebben dikke herbruikbare luchtdichte broodzakken van gerecycled materiaal waarbij het brood tot drie maanden in de vriezer kan zonder uit te drogen. De prijs is rond de twintig euro.

Bij Nieuw Mos zijn we overigens al langer bezig met de discussie over verpakkingsarm/ -vrij winkelen. Lees bijvoorbeeld het artikel van Ruben van afgelopen april over verpakkingsvrij winkelen. Op het gebied van droogwaren is het voor ons belangrijk dat verpakkingsarme oplossingen ook weinig bederf geven; dat is nu nog een grote uitdaging. Maar samen met onze leveranciers houden we de ontwikkelingen in de gaten.

Karin van de Wetering