
Dit keer wil ik het graag hebben over ghee. Toen ik vorig jaar begon met de opleiding Ayurvedisch voeding- en leefstijl coach, werd ik al snel gewezen op de vele goede eigenschappen van dit mooie natuurlijke product. Ze noemen het ook wel het vloeibare goud.
Van oorsprong uit India
In India, waar de oorsprong van Ayurveda ligt, wordt al eeuwenlang met ghee gewerkt. Niet alleen bij het bereiden van voedsel maar ook als therapeutisch middel met diepgaande effecten op lichaam en geest. Zo is het inzetbaar als kalmerend en voedend middel voor de huid en voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsels en cellen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om genezende kruiden
Anne Dolman
Operationeel manager droogwaren
sneller te laten opnemen door de huid of inwendig. Een ‘alleskunner’ dus.
Wat is ghee?
Ghee is geklaarde boter waarbij alle melkbestanddelen zijn weggehaald en er een gouden vloeistof overblijft. Dit proces verwijdert ook de lactose en caseïne waardoor ghee zeer geschikt is voor mensen met een zuivel allergie. Ghee zit vol met essentiële voedingsstoffen zoals vitamine E, vitamine A, B12, selenium, koper, fosfor en zink. Dit is essentieel in het behoud van een goede gezondheid, huid, zicht en immuun functie.
Waarom ghee gebruiken?
- Ghee heeft genezende eigenschappen. Ghee bevat butyraat (boterzuur) wat een belangrijke beschermer is voor ons darmslijmvlies. Een gezond darmslijmvlies is essentieel voor het absorberen van voedingsstoffen en behouden van sterk immuunsysteem
- Het boterzuur in ghee levert snel energie voor het lichaam, zonder dat het dik maakt. Deze vetten worden meteen gebruikt door het lichaam en worden dus niet opgeslagen in vetcellen. Ook de hersenen kunnen boterzuur gebruiken als energiebron.
- Het boterzuur heeft ook een ontstekingsremmende werking waardoor het ondersteuning kan bieden bij chronische ontstekingen in het lichaam.
- Ghee is rijk aan vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. Deze vitamines zorgen voor het behouden van een gezond metabolisme, balanceren hormonen en dragen bij aan (het behouden van) sterke botten.
- Ghee helpt bij cholesterolbeheer door het reguleren van vetmetabolisme en stimuleren van HDL cholesterol, het goede soort cholesterol die elke cel in ons lichaam nodig heeft.
- Ghee bevat gezonde vetten als omega-3 en omega-9-vetzuren.
- Ghee balanceert hormonale storingen.
- Ghee verbetert het immuunsysteem, de gezondheid van de ogen, voedt de botten, tanden, haar en nagels en houdt de huid soepel en jong.
- Ghee heeft een hele hoge verbrandingsgraad, waardoor het dus ideaal is om te bakken en braden.
- Ghee is erg lang houdbaar.
- Ghee heeft een fijne zoetige nootachtige smaak.
Ayurveda en ghee
Volgens Ayurveda is alles om ons heen opgebouwd uit de volgende 5 elementen: lucht, ether (ruimte), vuur, water en aarde. Deze elementen vormen de basis van alles wat bestaat, inclusief onszelf. Iedereen heeft alle 5 de elementen in zich, alleen in andere verhoudingen. Ayurveda focust zich op het in balans houden van jouw unieke samenstelling van deze elementen om zo je optimale gezondheid te behouden en ziektes te voorkomen. Hierbij worden middelen en principes uit de natuur gebruikt waaronder ghee.
Ghee bij Nieuw Mos
We hebben een aantal verschillende soorten en maten ghee in ons assortiment. Je kan ze vinden in het schap bij alle olieproducten, tegenover de kaas, achter de tafels, aan de rechterkant.
Wie kan beter geen ghee gebruiken?
Ghee is een vetsoort. Vet heeft een essentiële rol in ons lichaam en we kunnen niet zonder om een gebalanceerd en gezond lichaam te behouden. Echter, mensen met overgewicht wordt aangeraden ghee met mate te gebruiken. Daarnaast is boter de basis van ghee, en daarom niet geschikt voor veganisten.
Anne Dolman
Zelf ghee maken
Ghee is ook makkelijk zelf te maken. Je hebt slechts een hoeveelheid biologische ongezouten roomboter nodig. Dit laat je smelten in een pannetje op laag vuur. Op een gegeven moment komt er een witte schuimlaag boven drijven. Dit zijn eiwitten, melkdeeltjes en mineralen. Deze kun je voorzichtig uit het pannetje scheppen. Je ziet dat er op de bodem van het pannetje ook witte restanten blijven liggen. Zorg ervoor dat je niet gaat roeren. Na ongeveer 30 minuten zet je het vuur uit en laat het wat afkoelen. Hierna kun je voorzichtig de gouden vloeistof door een kaasdoek of een fijne zeef in een glazen schone pot gieten. Je hebt nu een potje vloeibaar goud wat je op kamertemperatuur kan bewaren en wat erg lang houdbaar blijft.

