Kopersporen bronzen tuingereedschap
Op zaterdag 10 december hebben we met klanten en relaties uit de bio-branche afscheid genomen van Theo en Heleen. Het was een avond om nog lang van na te genieten; zoveel mensen met lieve en hartelijke woorden, het prachtige keramische kunstwerk dat we namens de klanten aan konden bieden, Theo die terugblikt en zijn dank uitsprak, het team dat zorgde dat die avond alles perfect liep. Veel om dankbaar voor te zijn.

Biojournaal

In het Biojournaal (het branchemedium voor de biologische sector) verscheen de maandag erna een mooi verslag geschreven door Lenneke Pors-Schot. Hieronder een stuk daaruit:

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk
Ondernemer bij Nieuw Mos

 “Het was heel leuk. Er waren zo’n 140 mensen aanwezig, waaronder zelfs klanten van voordat Theo en Heleen hier waren. De directie van Udea was er en verschillende collega-winkeliers, waaronder uit Zeist, Woerden en Alkmaar. Dat was erg leuk voor Theo. Het liep allemaal hartstikke goed. Theo en Heleen waren echt zichtbaar ontroerd, dat was heel mooi om te zien”, vertelt Anita Groenendijk, één van de drie ondernemers waaraan Theo en Heleen over een paar weken het vennootschap gaan overdragen.

Theo sprak zelf een dankwoord en genoot van de live muziek die op zijn verzoek geregeld was. Anita: “Ik vroeg hem van tevoren ‘wat wil je graag?’ en daarop antwoordde hij ‘live muziek met mensen die we kennen’. Dat is goed gelukt. Aan het eind van de avond konden mensen de dansvloer op toen de band vrolijke Ierse muziek begon te spelen. En daarvoor was er onder meer een optreden van het koor “Fluente Sono”.

Theo en Heleen dragen over per 1 januari het vennootschap over aan Joren Jacobs, Ruben Kool en Anita Groenendijk. Daar werd uiteraard ook alvast bij stilgestaan. “Het was allemaal heel mooi. Theo stond ontroerd op het podium, wij stonden er met z’n vijven en de mensen die hem en Heleen hier de kans hebben gegeven haalden herinneringen op en vertelden onder meer over het sollicitatiegesprek in 1986 dat ze met hen gevoerd hebben.”

Klanten nauw betrokken

Helemaal passend bij Nieuw Mos werden de klanten ook nauw betrokken bij het feest en alles er omheen. Zij kregen van tevoren de gelegenheid om een bijdrage te leveren aan het afscheid. In de flyer die te verkrijgen was in de natuurvoedingswinkel en het warenhuis kon men lezen hoe ze dat konden doen. Anita vertelt dat de mensen die ‘s avond niet van de partij konden zijn ‘s middags al met Theo en Heleen in gesprek konden gaan. Dit onder het genot van een stukje appeltaart. “En tijdens het feest ontvingen ze een kunstwerk dat bekostigd is met donaties van klanten. Dat viel erg in de smaak. Klanten kregen in de weken voorafgaand aan het feest ook de kans om A4-tjes te maken, die hebben we gebundeld in twee dikke mappen.”

Er is ook een boekje uitgegeven, geeft ze aan. Het eerste exemplaar hiervan werd aan Theo overhandigd. “Hij heeft een keer of zes voor ons Nieuw Mos magazine een artikel geschreven over de geschiedenis van de natuurvoedingsbranche en de winkel in Amersfoort. Dit hebben we in een boekje gebundeld, met daarin een voorwoord geschreven door Bavo van dan Idsert. Dat was voor hem echt een mooi moment. Hij gaf aan dat dit zijn eerste boek is, hij wil heel graag zelf een boek gaan schrijven.”

Inmiddels is het kunstwerk naar Vledderveen vervoerd, Barbara beschrijft verderop in deze nieuwsbrief haar werk. En er zijn zoveel donaties binnengekomen dat er ook een houten bank aangeschaft kan worden om bij dit buitenkunstwerk te plaatsen zodat, samen met de appelboom die zij die avond ook hebben ontvangen, een mooie meditatieplek op het terrein in Vledderveen kan worden gemaakt. Theo en Heleen hebben enorm genoten van hun speciale dag. Op zondag 15 januari nemen we met alle (oud)medewerkers afscheid van Theo en Heleen, die dag zullen de winkel, het warenhuis en het eetcafé gesloten zijn.

Mede namens Joren en Ruben,

Anita Groenendijk