De laatste tijd krijgen wij in de winkel weer meer de vraag naar verse, rauwe melk. Helaas moet ik klanten dan teleurstellen en zeggen dat wij dat niet mogen verkopen. We verwijzen ze dan vaak door naar biologische boerderij Het Derde Erf in Soest, waar ze een melktap met verse rauwe melk hebben.

Door een wet uit 1950 is het niet toegestaan om rauwe melk te vervoeren naar winkels en daar te verkopen. Indertijd hadden runderen last hadden van Tuberculose (TBC). Toen is er begonnen van het pasteuriseren van de melk. Al vele jaren hebben de koeien geen last meer van TBC maar desondanks zijn de regels nooit aangepast.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos

Het voedingscentrum adviseert ook nog steeds om rauwe melk te verhitten om schadelijke bacteriën te doden en raadt kwetsbare groepen überhaupt af om rauwmelkse producten te gebruiken.

Gezondsheidsvoordeel

Toch zijn er steeds meer mensen die juist op zoek gaan naar rauwmelkse producten vanwege het positieve effect op hun gezondheid, waarbij wordt genoemd: het voorkomen van astma en eczeem en een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem. Wij mogen geen gezondheidsclaims doen, maar staan wel achter het uitgangspunt: hoe minder bewerkt een product is des te beter.

 

Rauw Power

Bij Rauw Power (Raw Milk Company) maken ze zuivelproducten van rauwe melk, waarbij ze de melk fermenteren. Door dit fermentatieproces krijgen schadelijke bacteriën geen kans en blijven alle waardevolle eigenschappen behouden. Win-win dus! Bij Raw Milk Company produceren ze onder andere kefir, yoghurt, kwark en hangop. Ook juist de kwetsbare groepen (ouderen, zwangeren, baby’s) kunnen deze gefermenteerde dranken veilig nemen.

Oerkefir

Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Het wordt met verschillende melkzuurbacteriën en gisten bereid. Oorspronkelijk wordt kefir gemaakt met ‘kefirkorrels’, clusters van levende micro-organismen, caseïne en een oplosbare voedingsvezel genaamd kefiran. Deze korrels kunnen bij goede verzorging eeuwig in leven blijven.

De oerkefir is, zonder twijfel, de allerbeste zuiveldrank die nu in Nederland wordt gemaakt, zo valt te lezen op de website van Raw Milk Company. Het is de kefir zoals hij van oudsher gemaakt werd, door rauwe melk te fermenteren met behulp van kefirkorrels (in de volksmond ‘het kefirplantje’ genoemd) in plaats van kefirculturen in poedervorm. Deze oerkefir is geoptimaliseerd als afstudeerproject binnen het bedrijf.

Raw Milk Company is voor zover wij weten het enige bedrijf in de EU dat kefir maakt van rauwe melk met het kefirplantje als startcultuur. In Oost-Europa (waar de kefirkorrels vandaan komen) is het gebruik van de kefirkorrels meer gebruikelijk, maar daar wordt veelal gepasteuriseerde melk gebruikt.

Probeer de producten van Rauw Power eens uit, we horen graag wat u ervan vindt!

Ruben Kool