Als je buiten loopt kun je zomaar een heerlijk bloemenparfum ruiken en de bloesem die niet geurt ziet er prachtig kleurrijk uit. Naast roze, gele en witte bloesem bevatten vele bomen al frisgroene bladeren. Vorig voorjaar was het erg nat en kon je massa’s slakken in je tuin vinden. Voor je het wist was je zorgvuldig gekweekte sla opgegeten.

Voorjaar op de groenteafdeling

Dit voorjaar is het erg droog. Dat geeft weer andere problemen. Zoals je wel gemerkt zal hebben zijn de puntpaprika’s al weken moeilijk tot niet leverbaar. Asperges zijn er daarentegen al wel weer, zowel de witte als de groene. Het ‘witte goud’ is heerlijk zacht van smaak en wordt traditioneel vaak met ham en gekookte eieren gegeten. Voor een vegan versie kun je wat geroosterde en
Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Victorine Hamers
Vinoloog & operationeel manager vers

verkruimelde noten (bv. pistache) op je asperges doen, en als je toch wat ei-smaak wilt zonder dit te gebruiken, dan is kala namak zout een geweldig alternatief. Dit Indiase vulkanische steenzout doet door zijn zwavelhoudende eigenschappen qua geur en smaak aan ei denken. Ook zelfgemaakte pesto (met of zonder kaas) is een heerlijke vega of vegan optie op witte of groene asperges. Groene asperges zijn overigens ook heerlijk door pasta, in een risotto of ter afwisseling samen met andere groente door quinoa. Door niet alleen groente af te wisselen maar ook af te wisselen in de basis geef je je lichaam voeding door variatie.

Zomerfruit

Appels en peren vind je nog wel op de groenteafdeling, maar het échte zomerfruit kleurt alweer prachtig in onze schappen. Sappig rode zomerkoninkjes, zwarte bessen, bramen en verrukkelijk zacht zoete frambozen. Je kunt dit fruit natuurlijk zo eten of als onderdeel van een toetje met yoghurt of ijs. Het is echter ook verrukkelijk in combinatie met groene sla, komkommer en wat balsamicoazijn.

Paasaanbiedingen

Aanstaand weekend is het Pasen. Van oorsprong een kerkelijk feest waarin de opstanding van Jezus gevierd wordt, het overwinnen van de geest op de materie. Het is ook één van de traditionele feesten die vaak met familie en vrienden gevierd wordt en uiteraard besteden we daar in de winkel ook aandacht aan. Op de broodafdeling zijn er verschillende soorten heerlijke stollen en banketstaven te vinden op de tafels naast de kaasafdeling. Met suiker of natuurlijk gezoet, gemaakt van tarwe, spelt of glutenvrij, voor ieder wat wils.

Bij de kaasafdeling zal aanstaand weekend de Via Allegra in de aanbieding liggen. Een Zwitserse bergkaas gemaakt door Lataria Engiadinaisa uit Zwitserland. Sinds 1982 brengen zij met hun eigen productlijn de Engiadina Pura kaas. Daarmee brengen zij een stukje van de Engadin-bergen naar tafel. De Engiadina Pura Via Allegra is lekker pittig van smaak en bij eerdere verkoop rond de feestdagen zeer geliefd was. En een nieuw product in de diepvries is rundercarpaccio, ideaal als voorgerecht om het jezelf makkelijk te maken voor het Paasdiner.

Nu we afgelopen dagen al volop van de zon hebben kunnen genieten, hebben we voor de Paasdagen een Siciliaanse rosé op het aanbiedingenschap staan. Deze is gemaakt van het druivenras Nero d’Avola en is een heerlijke terraswijn. Dat wil zeggen makkelijk drinkbaar, iets rood fruit en een tikje kruidig waardoor hij goed past bij allerlei groentegerechten, bij vis maar ook allerlei hapjes.

Geniet van alle verrukkelijke voorjaarsproducten, maar geniet deze Paasdagen vooral van het leven!

Victorine Hamers