
Het wordt kouder, de bladeren verkleuren en éėn van de eerste herfstproducten waar mensen naar zoeken op de groente- en fruitafdeling zijn: pompoenen in alle kleuren en maten.
Oranje en groene pompoenen
Pompoenen zijn er in allerlei groottes, vormen, kleuren en ook smaken. Het meest bekend zijn de groene en de oranje pompoen. De groene pompoen smaakt lichtzoet en is ideaal als soep en voor baksels als muffins. De schil van de oranje pompoen is zachter en beter eetbaar dan die van de groene, deze laatste wordt dan ook vaker geschild als men er soep van maakt.
Als mensen pompoensoep willen maken zien ze vaak op tegen het in blokjes snijden van de pompoen. Een pompoen kun je echter heel makkelijk garen door hem door midden te snijden, de pitten te

Victorine Hamers
Vinoloog & operationeel manager vers
verwijderen en hem met de platte kant op een bakplaat (bekleed met bakpapier) een half uur op 200 graden in de oven te zetten. Het vruchtvlees wordt zacht en met een lepel kun je het er zo uitschrapen.
Flespompoenen en bijzondere soorten
De butternut of flespompoen valt natuurlijk op door zijn vorm en gladde crèmekleurige schil, hij bevat ook wat minder pitten dan de oranje en de groene pompoen en het staat prachtig op tafel als je deze bijvoorbeeld vult met rijst of gehakt.
Wat minder bekende pompoenen zijn bijvoorbeeld de Crown Prince (zie de foto hiernaast) en de Spaghettipompoen. De oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland afkomstige Crown Prince heeft een grijze schil, een knal oranje kruimigere structuur en een volle, zoete smaak en het is heerlijk om deze bijvoorbeeld in schijven in de oven te roosteren of bijvoorbeeld in de risotto te doen.
De Spaghettipompoen heeft een ovale vorm met kenmerkende strepen op de schil. Het leuke van deze pompoen is dat je na het garen de vulling er met twee vorken spaghettivormige draden van kunt trekken. Een leuk alternatief als je koohydraatarm of glutenvrije ‘spaghetti’ wil eten.
Gemakkelijke pompoenen
Als je geen pompoen wil snijden hebben we naast de verse pompoenen op de groente- en fruitafdeling ook gesneden pompoenblokjes in het de koeling en de diepvries en kant en klare pompoensoep in de koeling of in pot bij de droogwaren.
Pompoenpitten hebben we natuurlijk ook. Heerlijk om te roosteren en over een salade of soep te strooien en deze zijn te vinden bij de droogwaren.
Is een pompoen eigenlijk een groente of een vrucht?
Wist je trouwens dat pompoenen in principe geen groente maar een vrucht zijn? Groenten zijn eetbare delen van een plant die geen zaden bevatten. De eetbare delen zijn dan bijvoorbeeld stengels, wortels, bladeren, bollen of bloemen. Pompoenen bevatten zaden en worden daardoor in principe tot de vruchten gerekend, net als bijvoorbeeld avocado’s, paprika’s en tomaten. In de culinaire wereld worden pompoenen echter tot de groente gerekend.
Een laatste tip: pompoenen zijn lang houdbaar. Als je ze koopt hoeven ze niet in de koelkast maar bewaar ze wel droog en koel, dan kun je lang van de volle smaak genieten. Ik ben benieuwd met welke pompoen jij dit najaar aan de slag gaat!
Victorine Hamers
