
ook van geiten- en schapenmelk
De voeding van de koe bepaalt voor het grootste gedeelte de smaak van de kaas. In de winter staan de koeien altijd in de stal en krijgen daar voornamelijk kuilgras en of hooi aangevuld met mais en of brokken van granen en soja. Maar in het voorjaar, als de koeien naar buiten gaan, dan verandert hun dieet en dan is het tijd voor graskaas.
Springende koeien in de voorjaarsweide
De eerste keer dat koeien weer naar buiten mogen, meestal half april, voltrekt zich een bijzonder tafereel: ze zijn ogenschijnlijk zo enthousiast dat ze beginnen te springen van geluk. Springende koeien in de wei, blijft u vooral achter de omheining! Je zult de bijzondere beelden vast wel eens hebben gezien, bijvoorbeeld van

Thomas de Groot
Kaasspecialist natuurvoedingswinkel
biologische boerderij de Vijfsprong in Vorden.
Waarom smaakt graskaas dan anders?
De melk die de koeien in deze periode geven is van een bijzondere kwaliteit. Dusdanig bijzonder dat de eerste van vers gras gevoerde weken de kazen worden weggelegd als ‘graskaas’, deze kazen zijn veel smeuïger en zachter van smaak van smaak. Dit komt omdat het voorjaarsgras meer voedingsstoffen en vitaminen bevat en doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Bij de consument is dit inmiddels alom bekend. Elk jaar komen er al vanaf februari de eerste vragen binnen: “Wanneer komt er weer graskaas?”. In de ogen van de klant zie ik een verlangen naar de lente. Zouden de klanten thuis ook grote sprongen maken zodra de verpakking met graskaas wordt geopend?
Craft Dairy maakt geiten en schapen graskaas
Wij houden als winkel geregeld nauw contact met kaasproducenten. Zo ontstond de vraag: waarom is er alleen graskaas van de koe? In principe hoeft het namelijk geen koekaas te zijn, maar kan dit ook met geiten- en schapenmelk. Dit jaar vroegen we aan Craft Dairy Ommelanden of ze ook een graskaas van geit- en schapenmelk konden produceren, en het is gelukt! Vanaf 19 mei ligt de winkel vol met graskaas van Ommelanden (koekaas) en ook Craft Dairy (geitenkaas en schapenkaas)! Daarnaast bieden wij de jaarlijks terugkomende boeren koeiengraskaas van Boerderij de Eerste aan. Tot slot mag de graskaas van Bastiaansen niet ontbreken.
Kaas met een natuurkorst
De kaasmaker van Ommelanden en Craft Dairy heeft in het verleden veel kaas gemaakt in het buitenland met natuurkorst, en dit is te proeven! De kazen bevatten een laag zoutgehalte maar zijn erg smaakvol. Ze worden op de ‘buitenlandse methode’ gemaakt met een natuurkorst. In plaats van een plastic korst wordt de kaas ingesmeerd met zonnebloemolie. De koekaas van Ommelanden is daarnaast van een Demeter kwaliteit. De Craft Dairy geiten- en schapenkaas wordt voor de toekomst voorbereid voor een Demeter certificering.
Thomas de Groot
