Ik kan mij die grote pot pindakaas van Jori nog goed herinneren van vroeger, bij ons stond die altijd op tafel. Het liefst lekker dik smeren op een snee frans boerenbrood. Later, na het uitgaan, ging zo’n boterham er ook altijd prima in. Of, als de pindakaas op was, een boterham met tahin en honing. Ik denk dat iedereen, die is opgegroeid met boodschappen uit de natuurvoedingswinkel, zich de de producten van Horizon nog wel herinnert uit de kindertijd. Inmiddels groeien mijn kinderen er ook weer mee op en bij Nieuw Mos verkopen we nog altijd veel producten van Horizon. Twee nieuwe producten zijn de pistache- en pecanpasta. Maar eerst even een terugblik op dit oer-Hollandse merk.

Ontstaan in de hippietijd
Horizon natuurvoeding is in 1978 opgericht door Gaston Smit. De

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos

hippietijd waarin het merk Horizon werd geboren was volgens Gaston magisch. Het was een tijd dat hele groepen mensen in beweging kwamen en het licht gezien werd van hoe het verder moest met de wereld. Geïnspireerd door het vegetarisme en de macrobiotiek kwam hij op het idee om tahin op de markt te brengen. Bij een Griekse vriend kocht hij witte tahin in en vulde deze aan de keukentafel van zijn studentenkamer eigenhandig in potjes af.

Die tijd is natuurlijk allang voorbij. Sinds 1985 bevindt het bedrijf zich in IJsselstein en werken er ongeveer 30 medewerkers. In 2022 heeft Gaston het bedrijf verkocht aan Koen Bouwman, die samen met de medewerkers verder ging met het bedrijf.

Notenpasta’s maken
Onder de merken Horizon, Monki, Jori en Krekeltje verkoopt Horizon Natuurvoeding B.V. 100% noten en zadenpasta’s van biologische kwaliteit. Onder het merk Horizon worden daarnaast ook stropen, noten, zaden en zuidvruchten verpakt en verkocht. Vanuit de hele wereld komen de biologische grondstoffen binnen. De grondstoffen komen rechtstreeks van de boeren coöperaties en toeleveranciers en worden in de eigen productielijn in IJsselstein verwerkt tot noten of zadenpasta’s.

Het productieproces omvat de stappen: roosteren, eventueel schonen of mengen, malen en afvullen. Soms met een snufje zout maar dat is het, niks meer gaat er in de potjes. Naast de bekende soorten die al jaren gemaakt worden zijn er nu dus twee verrassende nieuwe soorten bijgekomen: de pistache pasta en de pecan pasta. Beide pasta’s zijn heerlijk op brood, crackers, in sauzen en in gebak.

Pistache pasta
Wie kent deze bijzondere groene noot niet? Van oorsprong komt de pistache noot uit het oude Perzië en verspreidde zich naar Amerika en Europa. Monki’s pistachenoten komen uit Zuid-Spanje, waar ze vanwege het perfecte klimaat het allerlekkerst zijn. Pas 10 jaar na het planten kunnen de eerste noten geoogst worden en alle noten moeten met de hand gekraakt worden, een bewerkelijk en kostbaar proces. De Spaanse pistachenoten worden zonder dop, maar met huid, eerst enkele dagen gedroogd om essentiële smaak- en voedingstoffen te behouden. De pasta bestaat uitsluitend uit pistachenoten, geen nonsens toevoegingen.

Pecan pasta
De pecannoot lijkt met zijn groefpatroon op een walnoot. Het is wel familie maar de smaak is verrassend anders. Met zijn volle, zoete notensmaak en hoge vetpercentage is het dé ideale noot om pasta van te maken. De pasta is een goede basis voor gebak en energybars. De pecannoot komt van nature voor in Amerika en Mexico. De pecannoot is lid van de Okkernootfamilie. De pecanboom wordt ongeveer 30m hoog en kan wel 1000 jaar oud worden. In de Monki-pasta zitten noten uit Zuid-Afrika en Amerika. Beide notenpasta’s zijn verkrijgbaar in de charmante potjes van 175 gram.

Ruben Kool