Met de feestdagen kiezen we vaak voor iets minder dagelijkse ingrediënten voor een maaltijd met familie of vrienden. Zowel voor degenen die voor wild kiezen als voor degene die voor paddenstoelen kiezen hebben we een breed aanbod. Daarnaast nog wat leuke ster-tips.
Vlees en wild uit de vriezer
Misschien is het u opgevallen dat we bij de kaasafdeling sinds kort een vrieskast hebben staan. Daarin ligt o.a. schenkel, soepbot, lever, ossenstaart, hart en soepkip. Voorheen lag dit moeilijk bereikbaar in een kratje onder in de vriezer. Nu kunt u gewoon de deur van de vriezer open doen en ligt het op een rekje met een productkaartje erbij, een stuk makkelijker dus.
Victorine Hamers
Vinoloog & operationeel manager vers
In de herfsttijd, en zeker in December, krijgen we regelmatig vragen over wild. Voorheen hadden we dat zeer beperkt in het koelvak, maar nu liggen er sinds kort in deze vriezer verschillende soorten wild. Vlees voor een herten- of wildstoofpot, wild zwijn- of hertenbiefstuk, hazenrug etc. De voorraad is echter wel beperkt dus wees er snel bij als je wild met de Kerst wilt eten.
Ruime diversiteit aan paddenstoelen
Uiteraard wordt er met de Feestdagen ook aan de vegetariërs en veganisten gedacht! Een hartige, vlezige umami smaak is met koud guur weer altijd welkom! En wat heeft een vlezige structuur, is hartig van smaak en zowel geschikt voor vegetariërs als veganisten?
Paddenstoelen.
We hebben ze in allerlei soorten, smaken en maten, Uiteraard witte en kastanje champignons, de grote portobello ’s die je prachtig kunt vullen, de cantharellen die alleen in het wild groeien, de altijd verkrijgbare oesterzwammen en de grote koningsoesterzwam die ook wel Eringy genoemd wordt. En uiteraard is er de shiitake, die ietwat kruidig en licht rokerig van smaak is en vaak in de Aziatische keuken gebruikt wordt. Al deze paddenstoelen zijn heerlijk voor bijvoorbeeld een paddenstoelensoep, in een romige risotto maar ook in de meer traditionele vegetarische ‘beef’ wellington.
Sterren in de zaak
Als laatste nog enkele korte (cadeau)tips! Met Kerst gaan mensen vaak bij elkaar op bezoek en dan neem je meestal een kleinigheid mee. Op de groenteafdeling zijn er deze week nog prachtige rode kerststerren verkrijgbaar die jouw kersttafel extra aan kunnen kleden en opfleuren.
Op de kaasafdeling hebben we ook kerststerren, maar dan van kaas! Ze liggen bij de buitenlandse kazen en deze kaasjes van Godminster uit Wessex zijn herkenbaar aan de bordeauxrode was die de heerlijk romige en toch pikante binnenkant van Engelse cheddar omhult. Mocht u het willen combineren met een wijn dan zijn er verschillende mogelijkheden bijvoorbeeld Ruby Port, een rode Bergerac van Chateau Payral of verschillende rode wijnen van het wijnhuis Aubert et Mathieu.
Ik wens je fijne feestdagen met alle moois en heerlijks, maar geniet vooral van elkaar!
Victorine Hamers