Iedereen kent waarschijnlijk taugé wel. Het is een kiemplantje van de uit Azië afkomstige mungboon. Mits vers is dit kiempje knapperig en mild van smaak en. Hij wordt veel en veelzijdig gebruikt in (Aziatische) keuken. Naast taugé zijn er echter nog veel andere kiemen te ontdekken, zoals alfalfa, broccolikiemen en zelfs zonnebloemkiemen.

Gezondheid

Wat zijn kiemen nou eigenlijk? Kiemen zijn spruiten (uitlopers) van zaden, die door warmte en water voortkomen uit de kiem in het zaad. Deze spruiten bevinden zich in het prille stadium dat ligt tussen het zaad en de jonge plant. Dit is het meest vitale stadium; de benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald en omgezet in waardevolle 

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos 

voedingsstoffen die voor de mens gemakkelijk opneembaar zijn. Kiemen bevatten een hoog gehalte vitamine C. In vroegere tijden werden ze om die reden al vaak gegeten tijdens oorlogen en in de scheepsvaart.

Kiemerij De Peuleschil

Bij Nieuw Mos kun je terecht voor een uitgebreid assortiment aan verse kiemen van ‘kiemerij’ De Peuleschil. Dit bedrijf is al sinds begin jaren ‘80 een bekend merk in de natuurvoedingswinkels met haar assortiment kiemen in de groentenkoeling. De toenemende vraag naar deze gezonde groenten in spé heeft ervoor gezorgd dat er nu veel verschillende kiemen te krijgen zijn. De Peuleschil verzorgt het hele kiemproces en biedt vervolgens een gebruiksklaar product. Mocht je echter zelf aan de slag willen, dan kun je experimenteren met zaden van bijvoorbeeld De Bolster of Bingenheimer, maar De Peuleschil heeft de meest geschikte, gezonde en lekkere soorten ook beschikbaar in zakjes kiemzaad. Deze zijn te vinden in het conservenschap.

Lekker

Hoewel taugé mild van smaak is, is het wel een van de stevigste soorten kiemen, die zich daardoor goed leent als toevoeging aan warme gerechten. De meeste andere kiemen zijn fijner van structuur en dienen koud gebruikt te worden, lekker bovenop een hartig belegde boterham, broodje of in een wrap. Maar hoe subtiel ze er ook uit mogen zien, de smaken zijn soms behoorlijk uitgesproken. Probeer ze vooral allemaal uit!

Joren Jacobs

Meer informatie op www.depeuleschil.nl