Kopersporen bronzen tuingereedschap
Bronzen tuingereedschap is bijzonder; op het eerste gezicht al. Het lijken wel tuinsieraden. Ze glanzen en hebben een prachtige, koperachtige kleur. Niet zo gek als je bedenkt dat brons voor plusminus 92% uit koper bestaat en de handvatten van essen, beuken en lindehout zijn gemaakt.

Mooi én gezond voor de bodem

Behalve mooi om te zien, biedt het werken met bronzen tuingereedschap voordelen voor de bodem. Het werkt eigenlijk als een soort voedingssupplement voor de grond. Tijdens het gebruik laat het gereedschap fijne koperdeeltjes los in de bodem. Deze deeltjes werken als spoorelementen voor de planten.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Willemyn Jacobs is mede-eigenaar van Nieuw Mos en verzorgt onze boeken-, kaarten- en tuinafdeling.

Geen tekort meer aan koper

Ze helpen bij een gezonde groei van wortel en vrucht. In onze bodems ontstaan gemakkelijk tekorten aan koper, onder andere door te hoge stikstofgehaltes. Werken met bronzen tuingereedschap draagt bij aan het herstellen van de balans. 

Verder helpt het gereedschap bij het verbeteren van de waterhuishouding en structuur van de bodem, doordat brons, in tegenstelling tot ijzer, niet magnetisch is. De natuurlijke spanning en het magnetisch veld van de bodem blijven intact.

druiven wijn

Klevende aarde? Nu niet meer

Ook de tuinier zelf zal gemakkelijk werken met bronzen tuingereedschap. Zo dringt het gemakkelijk in de grond en blijft de grond minder aan het gereedschap kleven, doordat brons een lage wrijvingsweerstand heeft. 

Vooral in kleigrond is het verschil met ijzeren tuingereedschap goed te merken. Het voelt licht en soepel in het gebruik. Het brons roest niet en blijft aan de snijkanten lang scherp. Het is zelfs zo slijtvast dat het gereedschap generaties meegaat, mede omdat het nauwelijks onderhoud vraagt (alleen de aarde eraf vegen en droog bewaren).

Kortom, een investering voor je planten, de bodem en je tuinplezier.

Willemyn Jacobs