Onlangs heeft de Europese Commissie een besluit genomen over de toelating van krekelmeel in voedingsmiddelen. Dit heeft geleid tot flinke commotie op de sociale media; en bij Nieuw Mos hebben we gemerkt dat klanten hier bezorgd over zijn en willen weten hoe het met onze producten zit. Daarom neem ik de gelegenheid voor een kleine reflectie.
Foodwatch
Ten eerste raad ik iedereen die zich zorgen maakt over de introductie van krekel- en insectenmeel in onze voeding aan om te kijken op de website van Foodwatch. Deze organisatie fungeert als waakhond over onze voedselveiligheid en heeft voor dit onderwerp uitgezocht hoe het precies in elkaar zit.
Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos
Zo blijkt dat volgens de regels het verplicht is om de term “huiskrekel” op de ingrediëntenlijst te vermelden, dus helemaal stiekem krekelmeel toevoegen is niet mogelijk. Ook moet er een allergiewaarschuwing worden geplaatst (net als bij schaal- en weekdieren). Bovendien geldt er een maximum van 5 gram krekelmeel op een totaalgewicht van 100 gram product. Het is belangrijk om je te vergewissen van de werkelijke regelgeving, want je wordt gemakkelijk meegesleept in de polemische berichten op de sociale media.
Producten bij Nieuw Mos
Wij verkopen geen producten waarin krekels of andere insecten verwerkt zijn. We verwachten van onze leveranciers dat zij erover zullen communiceren wanneer er producten komen waarin het wel verwerkt zit. Wat dat betreft hebben we ook alle vertrouwen in onze keten; er is binnen onze branche, voor zover ik weet, geen agenda die het eten van insecten voorstaat. Producten waarin krekels of andere insecten verwerkt zitten, zullen wij niet opnemen in ons assortiment.
Wij verkopen geen producten waarin krekels of andere insecten verwerkt zijn.
Als je de officiële documenten van de Europese Commissie bestudeert, zie je ook dat er wordt erkend dat de gezondheidseffecten onvoldoende onderzocht zijn. Er zijn voldoende gezondheidsdeskundigen die voor deze effecten waarschuwen om enige terughoudendheid te betrachten. Zo bevatten krekels (en andere insecten) de stof “chitine”, die door het menselijk verteringssysteem moeilijk is af te breken en mogelijk een carcinogene werking heeft of kan leiden tot ontstekingen en/ of allergische reacties. Gezien het feit dat deze aspecten nog onvoldoende onderzocht zijn, is het voor mij dan ook een raadsel waarom de Europese Commissie het krekelmeel op de markt heeft toegelaten.
Visie van Nieuw Mos
De mens als soort is omnivoor; zo zijn we geëvolueerd. Ons verteringsstelsel is niet optimaal uitgerust voor het verwerken van insecten. Andere dieren kunnen dit wel en wij zijn vervolgens in staat om het vlees van deze dieren te eten. Bij Nieuw Mos zijn we een voorstander van “echt eten” dat passend is bij hoe ons lichaam verteert. We zijn heel inventief geworden in het verteerbaar(-der) maken van allerlei soorten voeding, waaronder peulvruchten (bijv. fermenteren) en vezel- en zetmeelrijke groenten (bijv. koken). Helaas is het drogen en vermalen van insecten, zoals de productie van krekelmeel plaatsvindt, geen goede methode om dit te doen. Er blijven mogelijk schadelijke stoffen aanwezig.
De reden dat er op universiteiten (bijv. Wageningen Universiteit) veel aandacht gaat naar insecten als eiwitbron voor de mens en dat bepaalde bedrijven erin geloven, is dat veel insecten zeer efficiënt zijn in het produceren van eiwit. Vanuit bedrijfseconomisch perspectief kun je zeggen dat er minder energie nodig is voor de productie van x gram eiwitten dan in het geval van plantaardige (bijv. sojabonen) of dierlijke (bijv. rundvlees) eiwitbronnen. Ook is er in het productieproces van insecteneiwit minder water nodig en wordt aangehaald dat het de uitstoot van CO2 vermindert. Voorstanders zien insecten dan ook als een belangrijke stap in wat zij de “eiwit-revolutie” noemen: dat wij steeds minder vlees (moeten) gaan eten en daarvoor in de plaats andere eiwitbronnen aanboren.
Bron: https://www.groene.nl/artikel/gif-in-de-grond
In mijn beeld van een gezonde aarde past de bovenstaande, reductionistische visie niet. Zo heb ik zeer mijn twijfels bij de monocultuur van insecten in grote fabriekssilo’s terwijl ondertussen “op aarde”, in ons leefmilieu, de insecten massaal uitsterven als gevolg van o.a. de toepassing wat men eufemistisch “gewasbeschermingsmiddelen” noemt (landbouwgif), maar hoogstwaarschijnlijk ook straling, met name 5G. De hoogste prioriteit bij Nieuw Mos ligt bij een gezonde aarde en een gezond milieu.
Hiervoor is niet duurzame, in de zin van efficiente, maar ecologisch verantwoorde productie van onze voeding van belang. Het “leven”, waarvan biodiversiteit een graadmeter kan zijn, dient met respect te worden benaderd; de voeding is levensbrengend en vitaal.
Conclusie
De ontwikkelingen rondom insectenmeel vormen een mooie aanleiding om ons verder te verdiepen in de kwaliteit van ons voedsel en van onze leefomgeving. Het werpt opnieuw de vraag op naar hoe onze voeding geproduceerd wordt. De bestaansreden van onze winkel is precies daarin gelegen! Ik hoop dan ook in de komende nieuwsbrieven en magazines aandacht te kunnen blijven schenken aan voedselproductie en voedselvitaliteit, de effecten op onze gezondheid en op het milieu.
Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos
Bronvermelding afbeelding van krekels: https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2023/krekels-in-je-crackers/