Kopersporen bronzen tuingereedschap
Het koffieschap is de laatste jaren nogal in beweging. Bij Nieuw Mos proberen we te zorgen voor een gewogen aanbod met zowel goede, betaalbare koffies als wat duurdere specialiteitenkoffies, die hun geld waard zijn.

Daarnaast bieden we ook Demeter-gecertificeerde koffie aan en zoeken we lokale samenwerking, zoals met Boot Koffie, dat een deel van de koffie in Amersfoort brandt, en Kei Koffie, dat in Bunschoten koffie brandt op resthout van de meubelindustrie. Tegenwoordig is het een hele kunst om uit het aanbod biologische koffies van de wereld een keuze te maken.

Keuzestress

Ik kan me voorstellen dat je als klant ook weleens met de ogen staat te knipperen als je bij het koffieschap staat. Daarom geef ik je een paar eenvoudige richtlijnen om een goede keuze te kunnen maken:

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs is mede-eigenaar van Nieuw Mos en deelt graag zijn ervaringen op en achter de winkelvloer.

1. Branding

Koffiebonen kunnen kort, gemiddeld of lang gebrand worden. Op het pakje vind je de termen “medium roast” en “dark roast”. Als stelregel kun je hanteren dat medium roast voor snelfilter bedoeld is en dark roast voor espresso. Bij medium roast komen meer fruittonen naar voren en bij dark roast meer bittere en aardse tonen.

2. Maling

Je kunt bij Nieuw Mos hele (gepeld, gewassen, gefermenteerd, gebrand) koffiebonen kopen of gemalen. De meeste gemalen koffie is bedoeld voor de filter en kent een middelgrove maling. Let echter op: als er espresso op het pakje staat, dan is de maling fijner en is deze bedoeld voor in een espressoapparaat of een percolator.

Een fijne maling leidt tot een intensere extractie door het hete water, waarbij ook meer bittere smaken meekomen. Een grove maling geeft een subtielere extracte en de koffie mag langer in contact blijven met het water, zoals bij een filter, een cafetière of slow brew.

druiven wijn

Kaj en Gijs, de trotse oprichters van Koppycoffee.

“Natuurkoffie”-boer in Laos inspecteert de jonge aanplant.

3. Persoonlijke smaakvoorkeur

De persoonlijke smaak moet je zelf ontdekken. Een paar handvatten zijn wel te geven. Er zijn frissere koffies (met hogere zuurgraad), vaak afkomstig uit hoger gelegen regio’s. Denk aan Ethiopië en Bolivia. Dit zijn koffies met meer fruit- en bloemtonen en meer elegantie. Aan de andere kant zijn er stevigere koffies met meer bitters en een volle smaak die bijvoorbeeld aan chocola doet denken of peperkoek. Vaak zijn die koffies ook minder zuur en sommige mensen vinden dat makkelijker te drinken. Denk hierbij aan herkomstlanden als Peru, Mexico en Indonesië.

Tot slot een persoonlijke tip. Kaj Bronsdijk en Gijs Hooghiemstra zijn de oprichters van het merk Koppycoffee. Hiermee willen zij de natuur in Laos beschermen door op strategische plekken (biologische) koffieteelt te realiseren in volledig beheer door de lokale bevolking. Ik heb daar al eerder een blog over geschreven: lees hier de blog. Inmiddels hebben we medium en dark roast koffie van Koppycoffee; lekkere koffie waarmee je een goed verhaal ondersteunt. Meer informatie: www.koppycoffee.nl.


Joren Jacobs