Kopersporen bronzen tuingereedschap
Voor het warenhuis waren we al een tijdje op zoek naar een duurzaam servies, liefst geproduceerd in Europa, met natuurlijke pigmenten geverfd, fairtrade geproduceerd en wat we ook makkelijk kunnen bijbestellen voor onze klanten. We zijn dan ook super blij dat we de samenwerking zijn aangegaan met Bunzlau Castle!

Boleslawiec

Bunzlau (Duitse uitspraak), of in het Pools: Boleslawiec, is een plaats in het zuidwesten van Polen, in een streek waar veel klei in de bodem aanwezig is en waar al sinds de zevende eeuw aardewerk wordt gemaakt. Vanaf de veertiende eeuw werd er aardewerk gemaakt waarvan het bekend is dat het vooral werd gebruikt op de boerderij en in de keuken. Tegenwoordig wordt er vooral tafelservies gemaakt.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk is manager van het Nieuw Mos Warenhuis en verzorgt de communicatie van Nieuw Mos.

Bunzlau Castle

Aardewerk dat vanuit één bepaalde fabriek komt, via specifieke dessins is gedecoreerd en op een bepaalde wijze is gefabriceerd mag Bunzlau Castle heten. Je kunt het herkennen aan het keurmerk onderop het product in combinatie met een kwaliteitssticker.

Productiewijze

De klei die in de buurt van de fabriek wordt gewonnen, wordt in de fabriek gewassen en klaargemaakt voor gebruik en in mallen gegoten. Dan wordt de klei voor de eerste keer op 1320 graden gebakken. Als het aardewerk weer uit de mallen is gehaald, worden het met de hand glad gemaakt en vervolgens helemaal handmatig gedecoreerd door middel van een stempeltechniek. Tegenwoordig gaat dit met kleine sponsjes waar het patroon is uitgeknipt; vroeger ging dat met stempels van aardappelen. Het glazuur wordt aangebracht en het aardewerk wordt voor de tweede keer op 1320 graden gebakken. Dat maakt het aardewerk zeer sterk en ook bestand tegen temperatuurswisselingen wanneer het voor warme dranken wordt gebruikt.

Assortiment

Borden, kommen, mokken, botervloten, vazen… er is een enorm groot assortiment aardewerk. En dan ook nog in een heleboel verschillende dessins. Het leuke is dat al deze dessins gemixed en gematched kunnen worden. Eigenlijk is het het leukst als je alle dessins met elkaar mengt. Alle Bunzlau Castle items zijn op een verrassende manier met elkaar te combineren. Zo kan je je eigen stijl maken en heeft iedereen in huis misschien wel zijn/ haar eigen favoriete mok of bord.

Naast de keramiekcollectie ontwerpt en produceert Bunzlau Castle tegenwoordig ook textiel, glaswerk, en bestek. Dit doen ze met partners uit onder andere Portugal en Italië, veelal familiebedrijven, gedreven om met veel zorg producten te maken van de hoogste kwaliteit. Niet alleen met zorg voor het product, maar ook met zorg voor hun medewerkers en omgeving. Volgend jaar komt er zelfs een GOTS-gecertificeerde textiellijn, waar wij uiteraard zeer in geïnteresseerd zijn.

Thuis

Bij Bunzlau Castle zelf vertellen ze ons over het thuisgevoel wat voor hen belangrijk is: “Bunzlau Castle staat synoniem voor thuis zijn, met vrienden, familie, met je gezin. Gewone en speciale momenten worden gevierd met je eigen Bunzlau Castle-collectie, die je in de loop van jaren verzameld hebt, helemaal naar je eigen smaak.”

Servies dat jarenlang meegaat, dat je steeds weer met iets uit kan breiden: hoe leuk is dat! In het warenhuis hebben we maar een klein deel van de collectie staan, maar bij de presentaties ligt de catalogus van Bunzlau Castle. Ben je op zoek naar iets, vraag het aan ons. De mogelijkheden voor ons om items bij te bestellen zijn heel goed en het magazijn bevindt zich in Nijkerk, dus desnoods halen we het even voor je op!