Nieuw in het assortiment: Paardenbloemthee

Sinds kort heeft Piramide de paardenbloemthee in het assortiment opgenomen. Iedereen die een beetje iets met kruiden en wildplukken heeft gedaan, weet dat de paardenbloem een bijzondere geneeskrachtige plant is waar van alle onderdelen bruikbaar, eetbaar en geneeskrachtig van zijn. Voor anderen is het misschien een plant die steeds maar weer op ongewenste plekken opkomt in de tuin of tussen de terrastegels door. De plant hoort echt bij het voorjaar als een zonnige verse oppepper, maar nu kunnen we de thee het hele jaar door drinken. Tijd om deze ondergewaardeerde plant in het zonnetje te zetten op basis waarvan de nieuwste thee van Piramide is gemaakt.
Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk
Ondernemer bij Nieuw Mos

De paardenbloem volgens Lisette Kreischer
In haar boek “The Plant Pharmacy” beschrijft Lisette de plant als: ‘Deze plant – waarschijnlijk een van de meest voorkomende in je omgeving – is geheel eetbaar en helend, verbetert de hele stofwisseling, stimuleert de spijsvertering en nieren, is een prachtig tonicum voor de lever en galblaas en geeft een boost aan het hele lichaam.’ Zoals dat bij voorjaarsplanten en bloemen gewoon is, heeft de plant een zuiverende werking. Ik vind het fascinerend dat de natuur ons altijd op een presenteerblaadje aanbiedt wat we nodig hebben. Komen we net uit de winterperiode, is daar de paardenbloem met haar reinigende werking die ons helpt de overgang naar de lente te maken.

Culinair
Echt alles is eetbaar aan de paardenbloem. De jonge blaadjes kunnen in de salade, van de wortel kan net als van chicorei koffie worden gemaakt en de bloemen zijn zacht van smaak, licht zoetig, en geschikt om siroop van te maken. Let wel op waar je de paardenbloemen plukt, niet langs een drukke weg of het hondenuitlaat-gebied.Lisette Kreischer heeft in haar boek een mooi recept voor paardenbloemelixer, dat echt niet moeilijk om te maken is. Maar dat is allemaal voor volgend voorjaar, het boek kun je wel alvast in het warenhuis aanschaffen.

Piramide thee
Bij Piramide houden ze zich al ruim 40 jaar met biologische thee bezig. ‘Onze experts weten precies waar de beste biologische thee, kruiden en specerijen groeien en begeleiden projecten over de hele wereld om de kwaliteit hoog te houden.’ Er wordt gewerkt met eigen theebomen en kruidenplanten en met lokale ondernemers. Daarom worden alle theesoorten en specerijen tijdens de pluk terplekke geselecteerd. De meeste producten worden met de hand geplukt. Daarna volgt de verdere bewerking, zoals het snijden, en wordt alles diverse keren gecheckt op kwaliteit. In de eigen fabriek worden de theesoorten verder gecontroleerd en verwerkt.

Alle producten van Piramide zijn 100% biologisch en bevatten geen kunstmatige toevoegingen. Er wordt gebruik gemaakt ongebleekte theezakjes en die zijn deze voorzien van biologische katoenen koordjes. Piramide werkt puur en alleen met leveranciers die op duurzame wijze produceren. Er wordt vanzelfsprekend geen gebruik gemaakt van ingrediënten of basismaterialen uit primaire, beschermde natuurgebieden.

Anita Groenendijk