Heb je al eens gehoord van de United, Utrechtse Euro of de Florijn? Het zijn allemaal alternatieve “munten” met als basis het idee van rente- en speculatievrij geld. Bij Nieuw Mos denken we al een tijdje na over meedoen aan een dergelijk geldsysteem. Nu is het dan eindelijk zover; en we hebben voor de Florijn gekozen. Hoewel de Florijn niet per definitie lokaal of regionaal is, biedt hij goede mogelijkheden om de regionale economie te versterken door de hem in ons eigen netwerk te laten circuleren. Zijnde een grote biowinkel met honderden klanten per dag, denken we dat Nieuw Mos een belangrijke rol kan spelen in de regionale economie in en rondom Amersfoort.

Nieuw Mos heeft altijd samenwerking nagestreefd met streekleveranciers, boeren en makers in de regio Amersfoort, vanuit het idee toch een zoveel mogelijk regionale economie te creëren. 

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos 

Daarnaast is er een hechte groep consumenten die jaarlijks bijdraagt aan een fonds waarmee Nieuw Mos lokale initiatieven kan steunen/ stimuleren, in ruil voor een bescheiden kassakorting. We hebben al jaren de intentie om dit regionale netwerk van producenten en consumenten te versterken.

De Florijn bij Nieuw Mos

De Florijn gaat ons helpen. Nu de druk op het (euro-) geldsysteem wordt opgevoerd en de behoefte aan (regionale) zelfvoorzienendheid toeneemt, is het moment voor Nieuw Mos gekomen om met de Florijn te gaan werken. Wij hebben op dit moment nog onvoldoende beeld van de hoeveelheid consumenten, laat staan van de hoeveelheid leveranciers, die mee zullen gaan doen, dus we zien deze stap ook als pionieren, als een groot experiment, waarvan we natuurlijk hopen dat die succesvol zal zijn.

Een belangrijke kans die de Florijn biedt, is de mogelijkheid om zelf een (paralelle) economie op te bouwen. Elke deelnemer is vanzelf ambassadeur en “werft” weer nieuwe deelnemers. Zo zien wij ons genoodzaakt om “de boer op” te gaan, het gesprek met onze streekleveranciers aan te gaan, zodat wij niet alleen Florijnen van consumenten binnen zullen krijgen, maar ze ook weer uit kunnen geven. Het op deze manier vergroten van het deelnemersveld is dus gebaseerd op persoonlijke betrokkenheid en vertrouwen –een groot contrast met hoe het in de euro-economie aan toegaat. Nieuw Mos wil die handschoen graag oppakken.

Consumenten die bij Nieuw Mos met Florijn willen betalen, vragen wij zich aan te melden. “Anonieme” transacties in Florijnen doen we op dit moment liever niet, omdat we eerst ervaring willen opdoen met en vertrouwen willen krijgen in het betaalplatform. Wij zullen ook niet direct kunnen deelnemen aan het eventuele contante Florijn-geld dat nu in ontwikkeling is, omdat we de transacties dan niet kunnen traceren maar ook omdat we anders een tweede kassalade zouden moeten installeren.

Hoe het werkt

Wil je als klant bij Nieuw Mos met Florijnen betalen, open dan eerst een rekening bij Stichting Florijn Nederland. Dat is eenvoudig en kosteloos. Meld je ook bij ons aan als Florijn-klant middels het aanmeldingsformulier dat je bij de kassa kunt krijgen of hier kunt downloaden. Je komt aan Florijnen door ze van de stichting te kopen. Uiteindelijk zou het ook mooi zijn als meer mensen Florijnen krijgen van hun werkgever en van hun eigen klanten (in het geval van ondernemers/ zzp’ers). In de winkel betaal je met behulp van je smartphone. Het bedrag in euro’s is gelijk aan het bedrag in Florijnen en, heb je een Nieuw Mos klantenpas, dan blijft ook de klantkorting gewoon gelden.

Doordat je bij de stichting Florijnen kunnen kopen voor 0,95 euro – een aanmoedigingsbonus – krijg je in feite 5% korting op je boodschappen als je bij Nieuw Mos in Florijnen betaalt. Tel daarbij je eventuele klantenkorting op (Nieuw Mos klantenpas), dan wordt die korting ongeveer 10%. Voor ons als winkel is dat een behoorlijk forse korting, maar omdat er al vragen kwamen over dit onderwerp, wil ik het maar eerlijk benoemen. In eerste instantie zullen de Florijnen wel voornamelijk vanuit aankoop bij de stichting komen, maar wij hopen dat op termijn er meer sprake zal zijn van circulatie, zodat dit effect wordt uitgevlakt. We roepen eenieder dan ook hartstochtelijk op om te kijken of je zelf kunt bijdragen aan het vergroten van de paralalle Florijn-economie in onze regio.

Informatieavond

Op donderdag 23 juni vindt een informatieavond plaats bij Nieuw Mos, waar onder andere Florijn-oprichter Anthony Migchels zal spreken over het belang van alternatieve munten en de kernwaarden achter de Florijn. Er is kans dat de zaal (onze caféruimte) al vol is, maar je kunt nog proberen een plekje te reserveren. Meld je daarvoor aan via info@nieuwmos.nl.