Omdat ik binnenkort Nieuw Mos verlaat was de grote vraag wat we met de wijnafdeling zouden doen. Deze heb ik immers vanaf mijn 18e levensjaar langzaam opgebouwd tot wat het nu is en wordt qua assortiment en advies ook door mij gedragen. Iemand een wijnvraag? Roep Joren erbij! Daarnaast heb ik sinds enige jaren ook de wijnwebshop www.wijnvdnatuur.nl alwaar een groot deel van de wijnen uit ons assortiment online wordt aangeboden. Dus wat gaat er met de wijnafdeling en de webshop gebeuren na mijn vertrek?

Achtergrond
Eerst een kleine toelichting over de geschiedenis van de wijnafdeling bij Nieuw Mos (voorheen Natuurwinkel Amersfoort). Toen ik 18 werd en de winkel nog aan de Arnhemseweg zat was er op biologisch wijngebied nog niet veel te krijgen. Toch vond mijn vader (Theo) het

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos

nuttig om eens wat strenger op de selectie te worden. Samen proefden we het hele assortiment door en maakten we de broodnodige keuzes. In die tijd kwamen er ook steeds betere biowijnen op de markt. Al snel werd de wijnafdeling mijn terrein, eerst als bijbaan, later uiteraard als ondernemer-eigenaar. De winkel stelde me in staat om diverse cursussen en later zelfs de vinologenopleiding te doen. Ik stelde een bijzonder assortiment samen op basis van het aanbod van veel verschillende leveranciers, iets dat uniek was voor de natuurvoedingsbranche en zelfs voor het supermarktwezen.

Als kersverse vinoloog was ik er in 2014 klaar voor om bij mijn ouders in het bedrijf te stappen en een mooie wijnafeling te realiseren compleet met proeftafel. Ik organiseerde bijna maandelijks een wijnproeverij en trok een mooie groep nieuwe klanten aan, die zelfs speciaal naar ons kwamen voor de wat duurdere wijnen. Ik werkte ook nog als adviseur voor wijnimporteur Natrada en ondernam een aantal keer een reis naar Europese wijnregio’s in Frankrijk, Spanje en Italië. Dat was een mooie tijd waarin ik me helemaal kon onderdompelen in de wereld van de wijn.

Opvolging
Als vinoloog was ik de enige in de winkel die wat verstand van wijn had en daarmee mensen kon helpen bij het kiezen van de juiste wijn. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we inmiddels Victorine in huis hebben. Zij heeft eveneens de vinologenopleiding gedaan en heeft werkervaring in de wijnbranche. Het afgelopen jaar heeft Victorine dan ook al diverse klanten kunnen helpen met wijn op het moment dat ik er niet was. Actief is ze bezig om ons assortiment door te proeven, stukje bij beetje, en samen hebben we bijvoorbeeld de selectie voor de feestdagen bepaald. Ik ben heel blij dat Victorine het stokje van me kan overnemen, hoewel ze als kersvers “operationeel manager vers” toch iets minder tijd voor de wijnafdeling heeft dan ik. Ze gaat dan ook vooral op hoofdlijnen het assortiment gaan beheren. Daarbij houden we een aantal onderscheidende leveranciers, zoals Vinoblesse, Natrada en Coenecoop in principe erin, want ook Victorine vindt dat Nieuw Mos een onderscheidend assortiment verdient.

Indeling van de wijnafdeling
Tot nu toe hanteerde ik op de wijnafdeling een indeling op land van herkomst. Hierdoor stonden wit, rosé en rood door elkaar. Binnen het blok van een bepaald land stonden de wijnen per producent/ wijnboer gegroepeerd. Als wijnkenner heb ik zo leren kijken naar het wereldwijde wijnaanbod. Voor de gemiddelde consument is deze indeling echter niet zo overzichtelijk, waardoor mijn hulp soms nodig was het vinden van de juiste wijn. Daarom hebben we besloten de indeling aan te passen. Van links naar rechts is de wijn nu als volgt ingedeeld:

– de eerste twee meter is witte wijn en rosé;
– de tweede twee meter is rode wijn;
– in de vijfde meter, bovenste helft, vind je alle natuurwijnen bij elkaar en
– in de zesde meter staan bijzonderheden als sake (rijstwijn), dessertwijn (o.a. port), kleine flesjes en alcoholvrije wijn.

Naast deze grove indeling op kleur en het onderscheiden van een blok “natuurwijn” hebben we er ook voor gezorgd dat er een verticale prijsopbouw is. Onderaan staan de goedkopere wijnen en bovenaan de duurdere. Uiteraard voldoen alle wijnen aan de kwaliteitsnorm van Victorine en mij. 😉

Webshop
Het vraagt dermate veel maatwerk en bijzondere handelingen dat het voor Nieuw Mos niet echt een optie is om de webshop www.wijnvdnatuur.nl voort te zetten zonder mijn betrokkenheid. Omdat de wijn mij nog steeds aan het hart gaat, heb ik besloten om de webshop voorlopig zelf voort te zetten/ over te nemen. Stap voor stap zal ik de uitstraling en het assortiment van de webshop aanpassen. Het zal niet meer mogelijk zijn om alle wijnen uit het assortiment van Nieuw Mos online aan te bieden. Ik zal een nieuwe selectie opbouwen die ik vanuit eigen opslag kan aanbieden. Hieronder vallen ook fijne kelderschatten, uit eigen kelder (!), en wijnen van door mij bezochte en gewaardeerde wijngaarden in binnen- en buitenland. Ben je een liefhebber of ken je misschien liefhebbers van onderscheidende biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen, houd dan de webshop in de gaten en help mij het vervolg tot een succes te brengen.

Joren Jacobs