Kopersporen bronzen tuingereedschap
Ondanks dat we nog maar één jaar bestaan vinden we het super leuk dat we al een stageplek hebben kunnen bieden aan een van de studenten van de mbo-opleiding Nimeto in Utrecht. Aniek Wiering is tweedejaars student aan deze vakschool voor creatieve vormgevers. We spraken haar over haar ervaringen.

Waarom wilde je bij Nieuw Mos stagelopen?
Nieuw Mos Warenhuis is heel breed. Je hebt alle richtingen die mijn opleiding heeft: kleding, interieur, verzorgingsproducten, online marketing en klanten helpen. Ook veel productpresentaties die je kan realiseren, zoals de paspoppen aankleden, tafels met producten ombouwen, de etalage inrichten, frontjes maken voor de stelling en de stelling zelf inrichten. En omdat ik het concept heel interessant vond omdat ik nog niet zo bekend was met duurzaamheid. Onze school is ook bezig om dit meer te integreren, en ik was hier zelf ook erg geïnteresseerd door.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk is manager van het Nieuw Mos Warenhuis en verzorgt de communicatie van Nieuw Mos.

Wat hoopte je er te leren?
Ik hoopte een richting te ontdekken, meer te weten komen wat ik zelf leuk vond en waar mijn passie ligt. Echt iets waar het helemaal vanzelf gaat. In eerste instantie kwam ik voor kleding en etaleren. Ik heb nu gemerkt dat dit niet helemaal is waar mijn passie ligt. Ik houd er meer van om producten te presenteren en foto’s of filmpjes te maken voor de sociale media. Ik had hier de ruimte om te onderzoeken welke opties er zijn en wat ik nou echt leuk vind.

Wat heb je er geleerd?
Veel! Ik heb geleerd hoe het er in een kledingwinkel nou echt aan toe gaat. Ik had er hele andere ideeën bij, omdat bijvoorbeeld ombouwen veel meer tijd en energie kost en er veel aandacht wordt gegeven aan de presentatie. Ook om dingen gewoon te doen in plaats van te denken “ik kan het niet” of “ik heb het nog nooit gedaan”. Zoals bij een etalage: gewoon beginnen. Uiteindelijk ging het gewoon goed. Ook heb ik meerdere technieken geleerd over producten, kleding presenteren en ombouwen, zoals hoogtepunten, zichtlijnen et cetera. Ik heb geleerd om veel samen te werken en een eigen mening te geven als je samen iets doet.

Ik heb ook geleerd om dingen gewoon te doen in plaats van te denken ‘ik kan het niet’

Ik heb zoveel geleerd doordat ik echt alles heb kunnen doen: etalage-, tafel- en stellingombouw, reels, Instagram, paspoppen, verkoop, magazijn, fotoshoots (producten en kleding). Omdat je alles doet, ontdek je zelf wat je kan, leuk vindt en bij je past en wat niet of minder.

Wat vond je het leukste om te doen?
De kleine product presentaties voor Instagram-foto’s, opdrachten krijgen voor reels voor Instagram en de fotoshoots van kleding, dus echt de social media bijhouden. Het meehelpen aan een ombouw, wat je met z’n allen doet, vond ik ook enorm leuk en mooi. Je werkt echt samen en als het dan klaar is, dat je er samen enorm trots op bent. Echt de team effort.

Wat ga je het meeste missen?
Het team. Een hele gezellige, maar ook fijne en rustige sfeer is. Iedereen luistert naar je, je kan alles kwijt en je wordt overal bij geholpen. Je bent volwaardig onderdeel van het team. Je wordt echt meegenomen in alles. Het uiten van creativiteit en ruimte voor eigen initiatieven.

Ben je anders gaan denken over duurzame kleding?
Ja, sowieso. Ik wist niet echt wat het was daarom vond ik het zo interessant. Ik keek niet waar kleding van was gemaakt en wat er eigenlijk aan vooraf ging, waar het vandaan komt. En hoe belangrijk dat is voor onze aarde! Door het merkenboek realiseer ik me hoe het werkelijk in elkaar zit en daarom sta ik er ook 100% achter. Ik ben jong en, als het zo doorgaat, hoe wordt mijn toekomst dan? Ik wil er zeker meer op letten! Ik was altijd heel erg van kopen, kopen, kopen en merk dat ik nu veel minder koop en mijn kleding beter uitzoek op wat ik draag en wat niet. Ik bedenk of ik het dan ook echt nodig heb en ga dragen.

In welke studierichting ga je nu verder?
Ik heb de richting Corporate Design gekozen, omdat ik er hier achter ben gekomen dat ik het superleuk vindt om mee te doen met de fotoshoots, Instagram of iets als het merkenboek aanvullen en opmaken. Hoe presenteer je je product online? Dat is iets dat ik echt super leuk en interessant vind.

Wij waren heel blij met Aniek als onze eerste stagiaire. Het is fijn om jonge mensen te helpen zich te ontwikkelen en Aniek was en is een enthousiaste jongedame waarvan ook wij weer veel geleerd hebben. 24 Juni is haar laatste stagedag; we zullen haar zeker gaan missen!

Anita en Gerianne