Een mousserende wijn wordt in Nederland vaak alleen met Oud & Nieuw gedronken of met heel mooi weer in de zomer op het terras. In de meer bourgondische landen als Frankrijk of België is het een wijn voor grote en kleine feestelijke gelegenheden; een bruiloft, een verjaardag, een heerlijke namiddag, als aperitief of bij het diner. Kortom, heel vaak! Daarom vertel ik je in deze december nieuwsbrief graag over de mousserende mogelijkheden die we je bij Nieuw Mos bieden.
De verfrissende werking van mousserende wijn Een mousserende wijn heeft als voordeel dat het nooit vermoeiend is, het verkwikt en is juist heerlijk verfrissend. Tijdens het diner heeft het als kenmerk dat het door filmende lagen van moeilijk te combineren gerechten heen breekt en daardoor wel te combineren valt. En daardoor past het ook bij talloze kazen (bv. Fontal,
Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Victorine Hamers
Vinoloog & operationeel manager vers

Camembert of Brie) die een romig, filmend karakter hebben. Bovendien zorgt het mousserende voor een ‘reiniging ’van het gehemelte waardoor een volgend gerecht beter tot zijn recht komt. Dit laatste geldt overigens niet alleen voor mousserende wijn, maar ook voor andere dranken met een bubbel bv bier en cider of een neutraal smakend bruisend watertje.

Assortiment mousserende wijnen bij Nieuw Mos

In de winkel hebben we voor ieder wat wils aan mousserende wijnen, zowel qua smaak als qua prijsklasse.

Er is Prosecco, de Italiaanse bubbel waarbij de tweede vergisting onder druk in een gesloten vat plaatsvindt. Hierdoor ontstaat een frisse bubbel die erg populair is, vaak op een terras wordt genuttigd en ook qua prijs het meest toegankelijk is.

Wil je wat chiquer dan hebben we de Cava, de Spaanse mousserende wijn die op dezelfde manier gemaakt is als Champagne met een tweede vergisting op fles. Dit levert meer smaak en een veel verfijndere mousse op dan bij de Prosecco. Bovendien moet deze minimaal 9 maanden op fles gerijpt zijn wat bijdraagt aan de complexiteit. Een voorbeeld, de biologische l’Alzinar Brut Reserva Cava van Vins El Cep (geen 9 maar 24 maanden rijping op fles!) heb je kunnen proeven op de klantenverwenavond en is zolang de voorraad strekt op het kopschap in de aanbieding. Van hetzelfde huis verkopen we ook een Rosé MIM gemaakt van Pinot Noir.

Waar ik heel blij mee ben, is dat we sinds kort ook een Corpinnat van het beroemde wijnhuis Recaredo in de winkel hebben. Een Corpinnat is zeg maar een Premier Cru onder de Cava’s. Afkomstig van speciaal geselecteerde druiven uit een beperkt gebied en er zijn maar een zeer beperkt aantal wijnhuizen die zich Corpinnat mogen noemen, kortom het summum onder de mousserende wijnen in Spanje!

En voor héél chique en lekker hebben we uiteraard ook een prachtige biologisch dynamische Champagne van het huis de Sousa, door kenners vaak geroemd om zijn toegankelijke en elegante stijl.

Voor diegenen die wel een sprankelende fles open willen trekken maar geen alcohol wil drinken hebben we ook een zeer toegankelijke alcoholvrije bubbel van het merk Pizzolato in het schap staan.

Dessertwijn

Vorig jaar werd er door klanten tevergeefs gevraagd naar dessertwijn voor bij een nagerecht of als afsluiter van het diner. Die vraag hebben we gehoord! Dit jaar hebben we meerdere soorten in het schap staan: dessertwijn van het Franse wijnhuis Le Payral uit de Bergerac, een dessertwijn van het wijnhuis Joostenberg uit Zuid-Afrika en een mousserende Moscato Spumante uit Italië.
Deze laatste wijn is lichtzoet en mousserend en kan ook prima als een wat zoete vervanger van Prosecco dienen. Als u een dessertwijn bij het nagerecht drinkt zorg dan altijd dat de wijn zoeter is dan het dessert, dan komen beide het beste tot hun recht.

En een laatste tip: drink geen mousserende wijn bij een oliebol, door de zoete smaak van de oliebol verdwijnt de smaak van de mousserende wijn helemaal. Je kunt beter kiezen voor een zoet drankje, zoals de alcoholvrije cocktail-siropen van Höllinger.

Victorine Hamers

Fijne feestdagen!