Wie goed opgelet heeft in het zuivelschap heeft het merk Ommelanden wellicht al gespot, vooral bekend van de Yogarde in de hoge glazen pot. Tot voor kort stond hierop en op een heel aantal andere zuivelproducten het merk Drentse Aa. Voorheen bevond dit bedrijf zich rond de gelijknamige rivier, de Drentse Aa. Na de verhuizing eind 2020 naar 2e Exloërmond en de ingebruikname van een grotere productieruimte besloot de nieuwe eigenaar Yuri Blanken om de productie van de koemelkzuivel om te zetten naar biologisch-dynamisch. Voor de geiten- en schapenmelk is dit momenteel nog niet mogelijk omdat er onvoldoende biologisch-dynamische geiten- en schapenmelk te verkrijgen is.
Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos

De biologisch-dynamisch geproduceerde melk wordt verwerkt onder de nieuwe naam Ommelanden. De geiten- en schapenzuivel wordt verwerkt onder de nieuwe naam Craft Dairy. Alle zuivelproducten van Ommelanden en Craft Dairy zijn afgevuld in glazen flessen. Yuri is er stellig van overtuigd dat hierdoor de smaak het best bewaard blijft en de flessen vaak hergebruikt kunnen worden vanwege het statiegeldsysteem.

Kaas
Persoonlijk ken ik Yuri al meer dan twintig jaar. We hebben samengewerkt bij Odin van 2001 tot 2003 en daarna zijn we elkaar nog vaak tegengekomen. In 2003 verliet Yuri Odin om zijn grootste passie weer nieuw leven in te blazen: het kaasmaken. Bij Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd zette hij een geheel nieuwe kaasmakerij op. Toen Yuri Drentse Aa overnam had hij dan ook een vurig verlangen om weer kaas te gaan maken, en daar is hij dus sinds kort mee begonnen.
Yuri: ‘’Voor mij persoonlijk een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van ons bedrijf, want kaas is toch waar het allemaal begonnen is; ik beschouw het als mijn échte vak. Omdat wij als zuivelbedrijf al volledig plasticvrij zijn, wilden we dat ook voortzetten in de kaas en hebben we ervoor gekozen de korst te behandelen met (biologische) zonnebloemolie. Hierdoor ontstaat een prachtige natuurlijke, maar neutrale kaaskorst. We verwerken onze Demeter-koemelk, maar ook de biologische geiten- en schapenmelk, die we gebruiken voor onze Yogardes, inmiddels ook tot kaas. Daarnaast hebben we de productie overgenomen van de Lady’s Blue van de Kruidenwei in Nooitgedacht, één van de mooiste kaasspecialiteiten van Nederland. We hebben dus inmiddels een mooi assortiment dat we graag nog uitbreiden in de toekomst.”

Klein beginnen
Yuri is met een relatief laag productieniveau begonnen betreft de kaas en heeft een klein aantal winkels benaderd om mee te beginnen, om zo samen met ons te testen en een pilot te draaien hoe het gaat. Inmiddels hebben wij getest en zijn we enorm enthousiast. Bijzonder is ook de korst die iets vettig aanvoelt. Yuri: ‘’Het leuke is dat vroeger alle kaas zo gemaakt werd door de korst te behandelen met olie.”

De komende weken zullen we de kazen van Ommelanden extra onder de aandacht brengen. Vraag gerust om te proeven aan Thomas of Victorine.

www.craftdairy.nl
www.ommelandenzuivel.nl

Ruben Kool