Zorgboerderij ‘t Paradijs is al jaren een van onze vaste leveranciers van groenten, maar de meeste klanten kennen ‘t Paradijs van de witte eieren die we al jaren verkopen. Wekelijks komt de bus voorrijden met heerlijk verse eieren. En dan krijgen we het bericht van ‘t Paradijs: ruiming van alle 9.500 kippen. Hieronder vertelt IJsbrand Snoeij, ondernemer van ’t Paradijs, in eigen woorden wat er aan de hand is.

Het is 15:00 uur, woensdag 27 oktober 2021. Een telefoontje van de NVWA. “Uit contactonderzoek blijkt dat een dierenarts afgelopen maandag een pluimveebedrijf heeft bezocht in Zeewolde, waar (achteraf) op dinsdag vogelgriep is vastgesteld”. “Ja?.. ”Diezelfde dierenarts is in de loop van die maandag op jullie bedrijf geweest en we zijn genoodzaakt jullie bedrijf preventief te ruimen”. Een onvoorstelbaar hard bericht.

Ruben NM profielfoto

Ruben Kool is mede-eigenaar van Nieuw Mos en deelt graag zijn ervaringen op en achter de winkelvloer. 

  Na ruiming weer herrijzen op Boerderij ‘t Paradijs

  De dierenarts kon dat niet weten, was niet in onze stal geweest, maar in een dichtbevolkt pluimveegebied kan men geen enkel risico nemen. Ik heb eerst het ministerie van LNV maar eens gebeld, waar ik warme contacten onderhoud. Maar al snel werd duidelijk dat er geen ontkomen aan was. Je wereld lijkt in te storten. ’s Avonds 23:30 uur waren alle kippen weg, geruimd. Je leest er natuurlijk over, andere jaren, andere locaties, je schrikt altijd weer en leeft mee. Maar als je dit zelf meemaakt is alles anders. Dat we een zorgboerderij zijn, maakt het extra heftig, voor onze deelnemers. Plotseling zit je dan in een andere wereld: emotie, zoveel zaken regelen, zoveel vragen, zoveel communiceren. De reacties waren overweldigend: ik kan me niet herinneren zoveel appjes te hebben ontvangen: bloemen, bezoek. Zelfs demissionair minister Carola Schouten belde donderdag persoonlijk op om een hart onder de riem te steken.

  ‘Never waste a good crisis’, was ooit eens een memorabele uitspraak van Winston Churchill. Wat een crisis is, wisten we inmiddels al wel op onze boerderij ’t Paradijs. Er gaat zoveel goed op de boerderij en er is zoveel opgebouwd. Maar bij elk leven, ook het leven op een boerderij, horen nu eenmaal ook crises. Al snel vonden we weer de veerkracht. Natuurlijk, want je wilt weer vooruitkijken, weer opbouwen, en dat doen we met vereende krachten. Hoe klein en moeilijk situaties zijn, een mens heeft praktisch altijd een keuze. We hadden geen keuze bij de ruiming. We konden wel kiezen hoe hier mee om te gaan.

  Mens en natuur horen bij elkaar. Wat is een mens zonder natuur, en wat is natuur zonder de mens? Ze gaan niet altijd samen blijkt bijvoorbeeld uit de stikstofcrisis, om nog maar eens een crisis van internationaal kaliber te noemen. Sommige vogelgriepvirussen kunnen overgedragen worden op mensen. Zo kennen we inmiddels wel meer virussen die dat kunnen, helaas. Biologische landbouw zal dat niet oplossen. Ik weet wel dat biologische landbouw en voedsel onderdeel zijn van de oplossing, bijvoorbeeld als het gaat om klimaat.

  Onvoorstelbaar blij zijn we dat onlangs bekend werd dat we een nieuw koppel kippen al veel eerder op onze boerderij kunnen huisvesten: 24 november van dit jaar al. Dat betekent dat eind van dit jaar de eerste witte eieren weer getikt kunnen worden. We zullen weer herrijzen!

  Ook namens de andere ondernemers, IJsbrand Snoeij, Boerderij ’t Paradijs

  Links IJsbrand Snoeij, rechts zijn opvolger en schoonzoon Jurian

  Steun het Paradijs

  Een deel van de kosten van de ruiming worden vergoed door het ministerie, maar lang niet alles. Wij als Nieuw Mos zullen ‘t Paradijs financieel ondersteunen vanuit het Nieuw Mos-klantenpasfonds.

  Maar ook jij kan de boerderij financieel steunen.

  Doneren kan door een bijdrage te storten op NL61RABO0122853725 t.n.v. ’t Paradijs o.v.v. Kipvriend ’t Paradijs. Of aan de kassa van de winkel. Voor € 8,00 euro kan de boerderij een nieuwe kip aanschaffen; wellicht een mooi richtbedrag.

  www.boerderijparadijs.nl


  Ruben Kool

  Ondernemer Nieuw Mos