Bakkerij Het Zonnelied uit Zeewolde levert ons sinds jaar en dag naast het dagverse brood ook op oudejaarsdag verse oliebollen. Het bijzondere aan deze oliebollen is dat ze van biologisch-dynamische kwaliteit zijn. Ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen, maar ik denk dat ze daarmee wel uniek zijn in Nederland.

In 1985 is Bakkerij Het Zonnelied in Almere begonnen toen het met tarwe van de biologisch-dynamische boerderij broden ging bakken. In 1991 vestigde Het Zonnelied zich op de Zonnehoeve in Zeewolde. Sindsdien is de bakkerij een onderdeel van de boerderij. Biologisch-dynamische landbouw streeft zoveel mogelijk een gesloten kringloop na. Door de granen te verwerken in de eigen bakkerij en het stro voor de koeien en paarden te gebruiken.

Ruben NM profielfoto

Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos

De Zonnehoeve: veehouderij in dienst van akkerbouw

Op de Zonnehoeve worden de koeien op een zo natuurlijk mogelijke manier gehouden. De kudde begraast de weilanden rondom de boerderij en de natuurgebieden van natuurorganisaties Staatsbosbeheer en het Flevo-landschap. De koeien behouden hun hoorns en worden op natuurlijke wijze gedekt door een eigen stier.

Op dit moment worden de koeien niet gemolken, maar dienen ze als zoogkoeien voor de zorg van hun kalveren die jaarrond bij hun moeder lopen. De drachtige koeien bevallen veelal in de weides van de boerderij en gaan na enkele maanden met hun kalf voor circa twee jaar naar het nabijgelegen natuurgebied. De koeien groeien op een natuurlijke manier op en eten alleen gras met kuilgras in de winter. Een koe is gemaakt om alleen gras (en kruiden) te eten en op deze manier hoeven er ook geen gronden, die gebruikt kunnen worden voor gewassen voor menselijke consumptie, gebruikt te worden voor het telen van mais, graan en soja voor krachtvoer.

Oliebollenverkoop

Bij Nieuw Mos verkopen we op vrijdag 30 en zaterdag 31 december de verse oliebollen van Het Zonnelied. We hebben zowel gist als desem oliebollen en de prijs is €1,20 per stuk. De winkel is op oudejaarsdag geopend van 8 tot 18 uur. Op is op.

Bestellen kan ook! Graag uiterlijk woensdag 28 december je bestelling doorgeven op de broodafdeling of via bestelling@nieuwmos.nl met daarin uw naam, het aantal en de gewenste soort oliebollen, gist of desem.

Naast de oliebollen van Het Zonnelied hebben we van Bakkerij Van der Westen ook oliebollen op basis van spelt, glutenvrije en veganistische oliebollen. Er zijn ook weer appelbeignets met of zonder suiker. Ook deze kun je op de broodafdeling of via de mail bestellen.

Een fijne jaarwisseling!

 

Liefdevolle groet,
Ruben Kool