Traditiegetrouw worden mousserende wijnen in Nederland vooral in de zomer (terras) en met Oud & Nieuw genoten, anders dan bij onze zuiderburen waar een goede champagne het hele jaar (culinair) wordt ingezet. Een beter begrip van wat de verschillende mousserende wijnen zijn en welke soort past bij welke gelegenheid zou daar verandering in kunnen brengen. De feestdagen blijven echter een mooie aanleiding om hier aandacht aan te schenken.

Wat is mousserende wijn?
Bubbels, oftewel mousserende wijn, is wijn met opgelost koolzuurgas. Koolzuur maakt een wijn frisser van smaak. Om te mogen spreken van “wijn” moet de koolzuur op natuurlijke wijze in de wijn terechtgekomen zijn. Dat gebeurt door de bij de gisting vrijkomende CO-2 (koolzuur) niet te laten ontsnappen, bijvoorbeeld door te vergisten in een gesloten vat of in de fles zelf.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos 

Het inspuiten van koolzuurgas, zoals bij frisdrank gebeurt, is not done in het geval van wijn.

Met de hoeveelheid koolzuur kan gespeeld worden. Er zijn grofweg twee typen mousserende wijn op basis van hun koolzuurgehalte, die met lage en die met hoge koolzuurdruk, in het Italiaanse frizzante respectievelijk spumante genoemd. Een fles met hoge koolzuurdruk herken je de afsluiting: een champignonkurk met muselet, een metalen bescherming die ervoor zorgt dat de kurk niet naar buiten wordt geduwd door de druk in de fles. Wijnen met lage koolzuurdruk hebben tegenwoordig een schroefdop.

Eenvoudig en lekker

Bij Nieuw Mos hebben we bubbels voor alle gelegenheden en diverse prijsklasses. In de categorie licht mousserend (frizzante) bevinden zich de meest betaalbare wijnen, zoals Prosecco en Lambrusco. De laatste is uniek omdat hij een van de weinige rode, mousserende wijnen is. Veel mensen denken dat Lambrusco iets ouderwets is van geringe kwaliteit, maar dat is onterecht. Er zijn hele goede, mondvullende en verfrissende Lambrusco’s. De licht mousserende wijnen zijn zeer geschikt als aperitief. Wit is nog lekker bij salade, een lambrusco toch eerder bij pizza, lasagna of kaas.

Prosecco Treviso is een licht mousserende, fruitige en redelijk droge wijn uit het noorden van Italië. Hij is lekker als aperitief en bij lichte gerechten als salade.

Per fles 8,50.

B.io Lambrusco is een rode mousserende wijn met een mooie, iets schuimende mousse. Hij smaakt naar sappige bramen en bessen en combineert goed met pizza en pasta.

Per fles 11,99.

Sjieker met meer complexiteit

Het mag geen verrassing heten dat mousserende wijnen met hogere koolzuurdruk (spumante) ook de duurdere en sjiekere zijn. Hun smaak is meer complex en hun culinaire inzet vraagt meer aandacht. Deze wijnen danken hun complexiteit aan een tweede gisting die op de fles plaatsvindt. Er zit meer koolzuur in, maar deze wordt fijner in de wijn verdeeld en de “mousse” houdt langer aan bij consumptie. Afhankelijk van hoe lang zo’n wijn op de gistcellen van de tweede gisting mag rijpen, ontstaat er nog meer complexiteit en verfijning in de smaak. Champagnes zijn over het algemeen het meest complex en het langst gerijpt. Daarbij komt een van nature hooge zuurgraad. Bij het kiezen van Champagne is het fijn wat meer kennis te hebben of je te laten adviseren. Niet iedereen vindt ze lekker.

Cava is ook een sjiekere bubbel met hoge koolzuurdruk. Hij is afkomstig uit Spanje. Het type “Brut” heeft een klein restzoetje waardoor de smaak wat ronder is en veel mensen deze wijn kunnen waarderen. “Brut Nature” is zonder restzoet en wordt vaak meer gewaardeerd door geoefende wijndrinkers.

Ook uit landen als Zuid-Afrika en Chili komen lekkere spumante bubbels. Bij Nieuw Mos hebben we lekkere, betaalbare opties. In mijn beleving zijn deze bubbels vaak wat romiger en rijper, waarschijnlijk als gevolg van hun warmere herkomst. Een dergelijke bubbel kan heel allround worden ingezet, bij de maaltijd maar ook, op z’n Nederlands, erna.

De Brut Assemblée van Bruno Michel is een heel goede Champagne met een mooi fris zuur, tonen van getoast brood en appeltjes. Een (heel) klein restzoetje rond hem af.

Per stuk 37,95.

Een erg goede Cava Brut Nature (lekker droog) is de “Azimut” uit Catalonië. Hij is stoer, puur, energie en heeft een fijne mousse. Is bovendien sulfietarm.

Per fles 11,50.

Oliebollen en Champagne?

Zelf vind ik het eerlijk gezegd zonde om een Champagne te drinken bij oliebollen, maar het kan wel. De oliebol is vet en de Champagne is heerlijk fris, waardoor dit werkt. Zelf zou ik echter een wat goedkopere bubbel nemen, maar wel een goed frisse, want de oliebol met zijn vet, en soms zoet, heeft een wat verdovende werking op de smaakpapillen waardoor de complexiteit van een goede Champagne wordt gemaskeerd. Ik adviseer bij oliebollen en andere Oud & Nieuw-hapjes een leuke spumante uit Italië, Oostenrijk, Chili of Zuid-Afrika. Liever geen Prosecco; mijn ervaring is dat die een te mager figuur slaat naast het geweld van de oliebol.

Joren Jacobs
Vinoloog van de Wijnacademie

De Chileense mousserende “O Reserva” is een grote verrassing. Voor een bescheiden prijs krijg je een behoorlijk klassiek glas met veel elegantie, fijne mousse, frisheid en frisse fruittonen. Fris genoeg bij de vette oliebol.

Per fles 13,50. Op is op.