Niemand zal het zijn ontgaan, de droogte de afgelopen maanden. Het lijkt een trend; het klimaat verandert, de aarde warmt op. In de media lees of zie je regelmatig boeren die aangeven dat de groei van de gewassen op hun akkers ver achter blijft.
Maar ook de extremen worden groter zoals we hebben gezien met de overstromingen in Limburg.

The Biggest Little Farm

Het doet me denken aan de film The Biggest Little Farm uit 2018, gemaakt door de filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly. In 2011 laten zij werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles probeert het koppel een stuk land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. 

Ruben NM profielfoto

Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos

Het uitgedroogde land wordt volgens een ingenieus systeem verbouwd en met de komst van eenden, kippen en het hartveroverende varken Emma, wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Toch dient zich elke dag wel een nieuwe uitdaging aan en worden ze geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen.

De film The Biggest Little Farm is een ode aan het idealisme, de eindeloze complexiteit van de natuur en de cyclus van het leven, een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. Als je de documentaire nog niet gezien hebt, zou ik je aanraden dat alsnog te doen (via Netflix of andere streaming diensten makkelijk te vinden; klik hier voor de trailer). Wat mij persoonlijk erg aanspreekt in deze documentaire is dat ze in de droge woestijngrond weer een vruchtbare bodem maken en constant bezig zijn om de grond te verbeteren waardoor het ook beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden.

Bio-Kultura

De bodem als basis, dat is ook de gedachte van het biologisch grondbemestingsbedrijf Bio-Kultura uit Doorn. De producten van Bio-Kultura waren oorspronkelijk bedoeld voor eigen gebruik – om zo de grond op de kwekerij te verbeteren. Toen Jan van Houtum meer dan 25 jaar geleden het stuk grond voor de kwekerij kocht, was deze flink uitgeput. Hij geloofde dat een vruchtbare tuin begint bij de basis: de bodem, het huis van de plant. Hij ging aan de slag met een eigen mestcompost en zag de grond elk jaar opknappen. In de loop der jaren is het een schitterende kwekerij geworden waar plant en dier het naar hun zin hebben.

Jan van Houtum vertelt: “Zo rond 2008 waren we voor de kwekerij op zoek naar een potgrond die voldeed aan onze eisen. Die konden we niet vinden. Dus ontwikkelden we ons eigen product. Een potgrond die biologisch en ecologisch goed in elkaar zit én werkbesparend is. We stelden strenge eisen aan de potgrond. Deze moest luchtig zijn voor een optimale ontwikkeling van wortelstelsels en voldoende voeding bevatten voor een groeiseizoen. Na twee seizoenen testen kwamen we tot de ideale potgrond. Ook anderen kregen steeds meer belangstelling voor de potgrond en de mestcompost. Toen hebben wij besloten om Bio-Kultura op te richten.”

“Tot slot voegden we tuinaarde toe voor het ophogen van borders, bedden en de moestuin. We ontwikkelden kwalitatief hoogwaardige aarde die bij het bijvullen direct een boost geeft aan je tuin”, vervolgt hij. “Daarom besloten wij geen turf –een dood product–  maar compost toe te voegen. De tuinaarde zorgt daarmee voor een humus-opbouwende werking ter versterking van de vruchtbare laag in de bodem. De vraag naar producten kwam intussen uit het hele land. Om zoveel mogelijk mensen te helpen met een goede basis voor hun tuin, hebben we onze productie verhoogd.’’

Met deze prachtige producten van Bio-Kultura kan je als consument de kwaliteit van je (moes-) tuin verbeteren, want daar ligt de basis van het herstel van de biodiversiteit en vruchtbaarheid.

Liefdevolle groet,
Ruben Kool

Ondernemer Nieuw Mos