
Voor de duurzame week 2024 hebben we als thema ‘inspiratie’ gekozen. Vaak zijn het de initiatieven of verhalen van anderen die ons inspireren om zelf ook in actie te komen. We hebben daarom de medewerkers van Nieuw Mos gevraagd wat hun duurzame actie of hun favoriete Demeter product is.
Er kwamen veel leuke reacties en hun verhalen zijn heel divers. Ze laten zien dat iedere duurzame actie of keuze, hoe groot of klein ook, bijdraagt aan een betere wereld. Van het eindeloos repareren van kapotte items in huis tot genieten van mooie wijn; we hopen dat onze verhalen jullie ook inspireren tot je eigen, duurzame actie.

Jolanda Sieders
Werknemer van Nieuw Mos

Judith doet de cursus ‘Natuur aan het stuur’
‘In mijn zoektocht om een duurzaam leven makkelijker en vanzelfsprekender te maken voor iedereen ben ik momenteel de cursus Natuur aan het stuur aan het volgen. In dit MDT (maatschappelijke deeltijd) programma dat wordt georganiseerd en begeleid door TheRockGroup staat onze relatie met de natuur centraal. Zo kijken we in de woorden van de organisatie onder andere naar “…hoe we onze relatie met de natuur kunnen meenemen in het maken van beslissingen en hoe we als onderdeel van de natuur kunnen leven en besluiten.” De deelnemers, die afkomstig zijn vanuit allerlei verschillende beroepsvelden, delen de overtuiging dat fundamentele veranderingen nodig is in hoe we ons als mens verhouden tot de natuur als we de wereld een stukje mooier en gezonder willen achter laten.
Voor de zomer heb ik mijn opleiding Ruimtelijke Ordening: Stedenbouwkundig Ontwerpen succesvol mogen afronden, waarbij ik mijn afstudeeronderzoek heb gericht aan biomimicry (het leren van de natuur). Tijdens mijn opleiding heb ik zoveel mogelijk het klimaat en de bijkomende problematiek geprobeerd mee te nemen in alle ontwerpopgaven die ik heb gedaan. De klimaatproblematiek aanpakken door de manier waarop we ons dagelijks leven leven een stukje anders in te richten is hierin altijd mijn missie geweest. En ik hoop middels de cursus Natuur aan het stuur hier meer vorm aan te kunnen geven.’

Anita houdt van de volle rode wijn van Lunaria
‘Rijke wijnen met een diepe volle smaak hebben mijn voorkeur en dat is deze Lunaria Ruminat Primitivi helemaal! Afkomstig van het biodynamische wijnhuis Lunaria uit de Abruzzen, Italië. Ik vind ‘m erg lekker en schenk ‘m graag aan mijn gasten. Visueel ingesteld als ik ben, kan ik ook de dieprode kleur erg waarderen en vind ik het etiket met maan, sterren en het hert erg mooi. Biodynamische wijn is wijnbouw zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen maar er wordt wel naar de elementen gekeken en dat vind ik ook fijn.’

Annemarijn smult van de kokosdadels van Sekem
“Van de demeter producten zijn de kokosdadels toch mijn favoriet. Ik hou van gezond en voedzaam eten en bij demeter kan dat ook nog eens duurzaam en biodynamisch! Een echte winwin. Ik ben gek op kokos en voor mij is dit de perfecte healthy snack voor bij mijn dagelijkse cappucino. De zoetigheid van de dadels in combinatie met de kokos is verrukkelijk en er komen veel gezondheidsvoordelen bij kijken. Het zijn maar twee ingrediënten, niet teveel poespas. Gewoon lekker, en hoe ik het graag verwoord: simple but effective! 😊”

Thomas repareert plastic in en om zijn huis
‘Plastic wordt vaak gezien als een wegwerpartikel; als het kapot is, kun je het niet repareren en moet je het maar weggooien. Ik ben het daar niet mee eens. Ik repareer hard plastic zoals onderdelen van mijn motor en auto met behulp van een soldeerapparaat, er worden zelfs plastic-lasapparaten verkocht (zie de foto).
Om plastic te repareren heb je een stukje ijzerdraad nodig, zoals ijzer gebruikt wordt bij gewapend beton. Door dit te verzinken en verbinden met beide delen van het plastic onderdeel kun je het herstellen en aan elkaar hechten.
Hoe groter het ding wat ik herstel, hoe gaver ik het vind. Ik heb ook wel eens een kettingkast van een fiets gerepareerd, dat was toch ook wel tof. Plastic; eerst repareren dus, niet gelijk weggooien!’. Zelf beginnen? Ga aan de slag met een soldeerijzer, paperclips of stukjes gestript koperdraad (zie youtube plastic repair). Tip: doe het wel buiten, het kan soms nogal roken, dus goed je adem inhouden!’

Geesje geniet van de Yogarde van Ommelanden
‘Mijn favoriete Demeter-product is de Yogarde yoghurt. Normaal ben ik geen fan van yoghurt als ontbijt, maar omdat deze standyoghurt zo mild van smaak is, hoef ik niet eens suiker toe te voegen. Samen met een klein gesneden appeltje of banaan en wat nootjes is mijn ontbijt echt een feestje! Zo geniet ik van een gezond én lekker begin van de dag.’

Hennieke verbouwt zelf groenten in haar moestuin
‘Mijn moestuin is geïnspireerd op de moestuin die mijn vader vroeger had. Het hele proces van zaadje tot oogsten vind ik geweldig om te volgen en het is toch een wonder hoe dat ‘vanzelf’ gaat! Al is het wel hard werken – en dat is juist soms ook fijn. Met m’n handen in de aarde denk ik nergens aan, zo heerlijk.
Ik werk zoveel mogelijk met hergebruikte materialen: mest van de kippen van m’n ouders, mijn bonestaken maak ik van gesnoeide wilgentakken en ik geef mijn planten water uit de regenton. Al die creativiteit vind ik ook heerlijk en ook daarom heb ik ook bloemen op mijn tuin.
Door zelf bloemen te kweken kan ik net wat andere soorten laten groeien én door de bijen en andere insecten die dit aantrekt worden mijn groenten bestoven. De mix van bloemen en groenten zorgt voor veel diversiteit. En een heerlijke plek om te zijn.’

Boaz is dol op dadels van de Nieuwe Band
‘Een tijd geleden kwam ik bij mijn oma en plots stond daar een schaaltje dadels op tafel. Ik vroeg aan oma wat het was. Ze legde uit dat het dadels waren en dat ze mij adviseerde er één te proberen. Na het proeven van de eerste dadel was ik verkocht. Ze smaken zoet en zitten vol met vitamines en mineralen. Héérlijk. Toch eet ik er liever niet te veel van want ondanks dat ze kunnen bijdragen aan een gevarieerd dieet, zit er erg veel suiker in.
Dadels helpen zo af en toe om een koude douche te nemen en mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld.’

Jantien woont in een tiny house
‘Ik ben in een tiny house gaan wonen om mijn footprint zo klein mogelijk te maken. Een klein huisje in de natuur om zo ook meer contact te maken met mijn eigen natuur. De wind, de regen, de zon, de kou, de maancyclus, de dieren en veranderingen in de seizoenen allemaal heel dichtbij huis.
Het maakt dat ik vanzelf ook bewuster bent van het feit dat je als mens ook onderdeel bent van deze natuur. Een logisch gevolg is dan om ook goed voor alles te zorgen. Een compostbak, zo min mogelijk apparaten in huis; de was drogen in de natuur, koffiezetten met de hand. Een lucht-luchtpomp met warmteterugwinning zorgt voor verwarming van het huisje. Gereedschap lenen we als buren bij elkaar zodat niet iedereen alles hoeft aan te schaffen en dus ook niet op de afvalhoop terecht komt als het versleten is.
En de regel is; “Komt er iets nieuws in, dan gaat er iets anders uit”, naar vrienden of de kringloop. En als het echt op is naar het recylcle-station.
Ontspullen had ik al eerder gedaan toen ik kleiner ging wonen. Maar ook nu deed ik een nieuwe ronde. Heerlijk is het om met minder spullen door het leven te gaan!’

Ankie is gek op de donkere chocola met nootjes
‘Chocola is altijd lekker, maar die van Demeter smaakt extra bijzonder, omdat ik weet dat ook de cacaoboeren een goede prijs krijgen voor hun bonen. Dan geniet ik toch nog wat meer. En chocola met nootjes geeft net dat beetje extra. Heerlijk bij een kop thee op de bank!’

Ruben vult zijn flessen wasmiddel bij