Review van de Green Proteïn salade

‘Een salade als lunch, niks voor mij, na een uurtje heb ik altijd weer trek’. Dit hoor ik regelmatig tijdens mijn workshops. Logisch, een groene bladsalade met tomaat en komkommer, lekker fris maar vult natuurlijk niet echt. Vanuit mijn rol als voedings- en leefstijlcoach mocht ik vandaag de Green Proteïn salade testen uit het nieuwe voorjaars-assortiment van SLA, salade bar van Nieuw Mos. Dan wordt het toch echt een heel ander verhaal. Een salade wordt pas voedzaam als er voldoende hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten zitten, naast de bladgroenten: een maaltijdsalade waar je rustig enkele uren op kunt werken, zonder weer snel (vaak zoete) trek te krijgen.

 

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Geesje Remijnse
operationeel manager SLA

Green Proteïn suggereert plantaardige eiwitten. De basis van deze salade is verse bladspinazie en quinoa, een eiwitrijk zaad. Qua groenten gewokte broccoli, geroosterde zoete aardappel, en frisse geperste komkommersalade. En dan de eiwitten; linzen, geroosterde kikkererwten, een flinke schep hummus (kikkererwtenspread) én heerlijk gekruide en gebakken tempeh, een gefermenteerd sojabonenproduct. Ruim vertegenwoordigd dus die eiwitten! Gezonde vetten vind je in de geroosterde pompoenpitten en de dressing op basis van sojayoghurt met gember, sesam en tamari.

Eiwitten hebben we nodig als bouwstof, belangrijk bij (spier)onderhoud en zeker bij herstel na ziekte. We eten er vaak te weinig van. Eiwitten uit vlees, vis kip zijn in het algemeen wat makkelijker opneembaar voor ons lijf. Eet je vegetarisch of veganistisch geef dan extra aandacht aan de hoeveelheid en het soort eiwitten. Tempeh is zeker een aanrader als je vaker plantaardig wilt eten. Het fermentatieproces is een ‘voorvertering’ waardoor het eiwit beter opneembaar wordt. Lekker om de tempeh plakjes te bakken en daarna zachtjes inkoken in een gekruide (water met sojasaus en verse gember bv) marinade. Er zijn genoeg recepten vindbaar, en anders haal je toch gewoon een Green Proteïn!

De Green Proteïn smaakte mij super als lunch, verrassend en ik voel me voorlopig verzadigd. Nu maar afwachten wanneer ik trek krijg in de bananencake, ook van Nieuw Mos😉.

Hilda Mossink
Voedings- en leefstijlcoach
Amersfoort

De Amersfoortse Hilda Mossink is al 30 jaar actief bezig met vitale voeding. ‘Ik wil mensen inspireren om hun gezondheid en vitaliteit meer in eigen hand te nemen.’ Sinds 2012 heeft zij haar praktijk “Eet Echt Eten’ waar zij al vele mensen heeft begeleidt. Sinds 2014 als orthomoleculair voedingsspecialist en sinds 2022 als Oersterk-coach.
www.eetechteten.nl