Sjaal met verhaal header

In het Nieuw Mos Warenhuis vind je zowel boven als beneden een aantal prachtige gevilte producten, zoals bijvoorbeeld onderzetters en dierenslingers. Deze komen van het bedrijf van de Middelburgse Inge Hoogesteger: Sjaal met een verhaal. Het verhaal van haar bedrijf begon in 2013.

Nepal

Zij bracht toen een bezoek aan Nepal en stapte in een voor haar compleet nieuwe wereld. ‘Ik werd geraakt door de prachtige bevolking en de schoonheid van de natuur. Een bezoek aan een kinderhuis in Pokhara liet mij inzien dat je zelf geen kinderen hoeft te hebben om toch iets voor een kind te kunnen betekenen. Ook werd ik geraakt door de kracht van de Nepalese vrouwen.’

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk is manager van het Nieuw Mos Warenhuis en verzorgt de communicatie van Nieuw Mos.

Vriendelijk en gastvrij

Want voor jezelf en je kinderen zorgen is niet makkelijk in een land waar armoede heerst en zorg en onderwijs niet vanzelfsprekend zijn. Ondanks de zware omstandigheden overheerst de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen daar. Inge voelde zich meteen op haar gemak en wilde iets doen.

Ze kocht een aantal sjaals om in Nederland te verkopen. Dat betekende inkomsten voor de vrouwen die de sjaals maken en de opbrengst zou ze doneren aan het kindertehuis. Ze had nog geen idee dat deze actie haar leven en dat van honderden andere vrouwen op zijn kop zou zetten. Het bleek dat de sjaals erg gewild waren en Inge besloot om haar baan op te zeggen en zich volledig op haar bedrijf te gaan richten.

 

De groei van een ‘sociale enterprise’

Er kwam een pand, er kwam een heel team van enthousiaste medewerkers en het bleef allang niet meer alleen bij sjaals; vloerkleden, onderzetters, sieraden, tassen en allerlei vilten decoraties werden ingekocht. Allemaal hebben ze iets belangrijks gemeen: ze zijn kleurrijk, uniek en handgemaakt. En met de verkoop creëert Sjaal met Verhaal werk voor inmiddels meer dan duizend vrouwen in Nepal en Thailand. 

Economisch zelfstandig kunnen zijn heeft een enorme positieve impact op hun leven en dat van hun kinderen. Deze missie staat altijd voorop en dat maakt Sjaal met Verhaal een ‘Social Enterprise’: een onderneming die het maken van winst niet als doel heeft, maar als middel ziet voor het bijdragen aan een betere wereld.

Anno 2021

Nog steeds reist Inge met regelmaat naar Nepal om met eigen ogen te zien hoe alle producten gemaakt worden en hoe het gaat met de vrouwen. En er is altijd overleg met de ondernemers daar om steeds weer nieuwe producten te ontwikkelen die voldoen aan de behoefte van de Nederlandse markt. Zo is er steeds weer iets nieuws te vinden bij Sjaal met Verhaal en dus ook in het Nieuw Mos Warenhuis. Wij zijn in ieder geval al helemaal verliefd op de schattige vilten vingerpoppetjes, echte vrolijke poppetjes voor jong en oud.

Anita Groenendijk

Nieuw Mos Warenhuis