Recepten

Ellen Diels

Spaghetti met paprika en aubergine 

Door Ellen Diels – één van de vaste koks van het Nieuw Mos Eetcafé

“Als heimwee naar zonnige dagen mij te pakken krijgt en ik verlang naar mijn geliefde vakantieland Italië, maak ik dit Siciliaanse pastagerecht.”

De bonte kleuren van Italiaanse markten, de overvloed, de gedachte aan zon en warmte helpen mij de sombere winterdagen door te komen.

Sfeerimpressie pastagerecht Ellen

Ingrediënten

  • 1 gele paprika
  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 5 ansjovisfilets (kan ook weggelaten worden, voeg iets meer zout toe)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes verse basilicum
  • Zout  en peper naar smaak
  • 500 gram spaghetti
  • Pecorino-kaas (100 gram)
    Lekker om zelf vers te raspen, niet door Parmezaanse kaas vervangen, alleen pecorino maakt dit gerecht perfect af.

Bereiding

Bereidingstijd is 45 minuten, maar hoe langer de saus zacht pruttelt hoe meer de smaken erin trekken.

Paprika en aubergine wassen en drogen. De paprika in vieren snijden, zaadlijsten verwijderen en in dunne reepjes snijden. De aubergine in blokjes snijden, niet té klein want hoe groter hoe romiger ze smaken.

De knoflook schillen en samen met de ansjovis fijn hakken. In een wok of stoofpan de olie heet maken, niet laten walmen dan verbrand de olie, de aubergine, knoflook en ansjovis op een matig vuur roosteren. Wanneer de knoflook donker begint te worden, doe je de tomaten erdoor.

Na 10 minuten de paprika en olijven toevoegen. Met peper en zout op smaak brengen. Dek de pan af met een deksel en laat de saus zacht pruttelen zodat het gaar wordt in het eigen kookvocht. Voeg op het laatst de fijngesneden basilicum toe.

Na 20 à 30 minuten de spaghetti “al dente” gaar koken en afgieten, laten uitlekken en in een voorverwarmde schaal doen. Meng nu de groentesaus en de Pecorino-kaas grondig door elkaar en serveer onmiddellijk. Eventueel kan je er nog een frisse salade bij maken. Eet smakelijk en een warme groet voor winterse dagen,

 

Ellen Diels (kok van het eetcafé)

Tip van Ellen

Gebruik dubbele hoeveelheid paprika’s en aubergine en maak ze met de overige ingrediënten klaar. Laat de saus zo indikken dat er geen vocht overblijft. Laat de saus afkoelen en serveer als antipasta (voorgerecht) op een ciabatta of stokbroodje.
Je kunt de saus ook goed invriezen, dus lekker makkelijk als je er veel van maakt. Zeker in de zomer wanneer de groenten goedkoper zijn. Je hebt snel een lekkere saus wanneer je weinig tijd hebt om te koken. Saus ontdooien, pasta koken, saus opwarmen en klaar.

Hou voor meer lekkere en pure recepten onze blog in de gaten.