De afgelopen jaren hebben we regelmatig aandacht besteeds aan onze kaasboeren. We hebben erover geschreven in de nieuwsbrief en in ons magazine, we zijn zelfs op excursie geweest en hebben een filmvertoning georganiseerd (over Remeker). Terecht, want kaas is een complex product vol smaak, dat aandacht en ambacht vraagt bij het maken. De verhalen achter onze kazen vertellen we graag aan onze klant.

Als kaasliefhebber is het mij niet ontgaan dat de prijzen de afgelopen tijd omhoog zijn gegaan. Misschien heb jij dat ook wel gemerkt bij de kaas die je gewend was dagelijks op je brood te leggen? Een oud gezegde kwam bij me op: “zich de kaas van het brood laten eten”. De betekenis hiervan is zoiets als: “zich laten ontnemen waarop men recht heeft”. Ik kan me voorstellen dat wij Nederlanders vinden dat we recht hebben op een dagelijkse boterham met kaas.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos 

Maar nu kaas duurder wordt, kopen we niet langer achteloos een blok kaas. We gaan weer bewuster kiezen: welke kaas, welke prijs, hoe vaak? Een mooie kans daarbij is om opnieuw kaas te gaan waarderen als kwaliteitsproduct.

Laat je de kaas niet van het brood eten

Natuurlijk begrijpen we bij Nieuw Mos ook hoe lastig het kan zijn als voedingsmiddelen duurder worden. Een van de dingen die wij daarom doen, is dat we naast het aanbod van de vertrouwde kazen van kaasboeren, waar we soms al tientallen jaren mee samenwerken, op zoek gaan naar goede bulkacties: kazen in grote hoeveelheden die we voor een aantrekkelijke prijs kunnen inkopen en dus ook verkopen. In dit segment voeren we een wisselend aanbod en soms zitten daar werkelijke pareltjes bij. We laten regelmatig deze kazen proeven en je kunt ook onze kaasafdeling vragen voor goede tips.

Vooral ook wil ik je uitnodigen om kazen van onze gewaardeerde kaasboeren opnieuw te waarderen voor hun unieke smaken. Ga weer bewuster proeven en kies eens Nederlandse kazen voor een kaasplankje, bijvoorbeeld van Remeker of De Hondspol. Ook daarbij kan onze kaasafdeling je adviseren. Ik kan je verzekeren dat onze kaasboeren hun uiterste best doen om hun eigen kostenstijgingen zo min mogelijk door te berekenen. Allemaal willen we kaas bereikbaar houden voor een groot publiek. Als zo’n prachtige boerenkaas zou verdwijnen, is dat eeuwig zonde. Kies daarom bewust en met aandacht en steun onze kaasboeren.

Joren Jacobs