Opnieuw is geen van de vijf grootste Nederlandse supermarkten erin geslaagd een voldoende te halen op de nieuwe ranglijst van Oxfam Novib’s Behind the Barcodes-campagne die vandaag voor de derde keer gepubliceerd wordt. In de ranglijst worden de vijf grootste Nederlandse supermarkten, Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en PLUS, sinds 2018, ieder jaar beoordeeld op hun mensenrechtenbeleid voor arbeiders, kleine boeren en vrouwen in hun toeleveringsketens in ontwikkelingslanden. Lidl is de grootste stijger, PLUS is de grootste achterblijver.

Klik hier om het hele verhaal te lezen.

Biowinkels komen helaas niet in de ranglijst voor. Begrijpelijk, aangezien zij geen supermarktketen als zodanig zijn en ook hun marktaandeel is bij lange na niet voldoende om bij de grootste vijf te horen. Vermoedelijk hadden de biowinkels met kop en schouders boven de supermarkten uitgestoken, waar het gaat om de mensenrechten. Het is niet zozeer dat mensenrechten in de certificering van bioproducten verankerd zitten, maar het zit hem in de kernwaarden van de biologische sector die je overal in de keten tegenkomt. Dat biologische producten duurder zijn heeft bijvoorbeeld niet alleen met opbrengsten per hectare te maken, maar evenzeer doordat er sprake is van een duurzame keten, waarin met zorg voor mens en milieu geproduceerd wordt.

Consumenten die de ranglijst van Oxfam Novib bekijken, zullen misschien al te makkelijk concluderen dat ze dús het beste naar Lidl kunnen gaan. Die supermarktketen komt immers als “winnaar” uit de bus. Daar wil ik echter nog twee kanttekeningen bij plaatsen. Ten eerste scoort Lidl nog steeds onvoldoende (volgens de testcriteria) en kun je er dus níet met een gerust hart boodschappen doen. Ten tweede doet Lidl, samen met de andere supermarkten, iets waar wij als biowinkels veel last van hebben; zij bieden flink wat bioproducten aan, soms met een onduidelijke herkomst, maar vaak met een relatief lage prijs. Hiermee concurreren ze hard met de biowinkels. Sinds pakweg 2014 zijn er daardoor veel biowinkels in de problemen geraakt. De keten die het dus echt goed doet op het gebied van mensenrechten, blijft buiten de schijnwerpers.

Deel het verhaal!