In het warenhuis kleden wij veel mensen aan. Soms alleen een nieuwe jeans of trui, soms een kledingstuk dat past bij iets wat een klant al in de kast heeft hangen en soms een hele outfit compleet met schoenen erbij. Als de klant dat wil kijken we mee naar pasvorm, kleur en materiaalgebruik; het is tenslotte ons vak om dat te doen. De afgelopen maanden ben ik mij verder in dit vak aan het verdiepen, het vak van stylist.

Het juiste kledingstuk

Toen we het warenhuis oprichten was het ons al duidelijk dat we vanuit het oogpunt van duurzaamheid graag willen dat de kleding duurzaam geproduceerd is. Daarnaast willen we dat onze klanten die items aanschaffen waarin ze zich echt prettig voelen.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk
Ondernemer bij Nieuw Mos

Kleding moet een goede pasvorm hebben en kleding die de schoonheid, die ieder uniek mens heeft, ondersteunt. Een goed gekozen kledingstuk draag je immers vaak, veel en lang en dat is bij uitstek heel duurzaam.

Training en opleiding

Met het team hebben we al diverse trainingsavonden gehad over kleur, figuurvorm en speciale avonden over jeans, het meest gedragen kledingstuk in onze tijd. Maar ik merkte voor mijzelf dat ik me er graag verder in wilde verdiepen en heb toen gekozen voor de opleiding Sustainable Fashion Stylist bij Victorien van Duuren van www.angel-fashion-academy.nl. Het is een intensieve opleiding van 22 weken waarin ik één dag per week les heb en veel thuiswerkopdrachten moet maken.

Sustainable Fashion Stylist

En wat is het superleuk en interessant! Victorien heeft het vaak over het ontwikkelen van een ‘timmermansoog’ en ik merk echt dat mijn waarneming verandert. Mijn ogen worden getraind om kleurtype, lichaamsverhoudingen en styling te zien. Natuurlijk vraagt een goede kleuranalyse tijd en een heleboel lappen stof die je helpen om het effect van de verschillende kleuren te zien, maar alleen al het indelen van kleuren in warme en koele kleuren levert direct op de winkelvloer veel op en gaat me zeker helpen als we in juli en augustus de collectie voor zomer 2024 in gaan kopen. Daarnaast is het heerlijk om met meer kennis van zaken elke week de modellen te stylen die op de fotoshoots voor instagram en facebook gaan.

Preloved of nieuw?

Duurzame kleding heeft verschillende aspecten waar we in de les ruim aandacht aan besteden. Er is de productie van de kleding, het aanschaffen van het juiste kledingstuk door goed te passen en te kijken hoe het gecombineerd en gestyled kan worden, maar er is ook de gebruikersfase: hoe was je je kleding en onderhoud je je kleding op de juiste manier en hoe vaak draag je een kledingstuk? Verder zijn er eigenlijk al zoveel kledingstukken gemaakt dat we de hele wereldbevolking daarmee zouden kunnen kleden, dus hoe shop je goede tweedehands kleding?
Met het warenhuis heb ik gekozen voor duurzaam geproduceerde kleding, omdat naar mijn mening een verandering in de mode-industrie daarbij begint. Daarnaast heb ik gekozen voor tijd van onze medewerkers en advies bij de aanschaf van kleding. Maar de aspecten over de gebruikersfase en het tweedehands gedeelte vind ik zeker ook interessant en belangrijk als het over duurzaamheid gaat. De ideetjes broeden al in mijn achterhoofd hoe we bij Nieuw Mos daar vorm aan zouden kunnen geven.

Nieuwe materialen

Voor onze aankomende les bereid ik een presentatie over nieuwe materialen voor, zoals tencell en modal. Dat vind ik echt super interessant, materialen op plantaardige basis die veel positieve eigenschappen hebben in het gebruik en dragen van kleding. In de zomereditie van het magazine zal ik dit daarom verder uitwerken in een artikel over dit onderwerp. Ik denk dat het voor veel klanten ook interessant is er om iets over te weten en zo een beter afgewogen keuze te maken bij de aanschaf van kleding.

Begin juli rond ik mijn opleiding met een examen af en hopelijk mag ik mij daarna een sustainable fashion stylist noemen. Maar eerst nog even hard werken en veel meters maken met alle lesstof en opdrachten die Victorien voor ons in petto heeft.

Tot ziens in het warenhuis!
Anita Groenendijk