Wie aan cranberry’s denkt denk al snel aan kerst, de mooie rode kleur gecombineerd met de wildschotel is een echte klassieker. Een product met een tropische uitstraling maar gewoon van ons eigen waddeneiland Terschelling.

De cranberry is in Nederland een uitheemse plantensoort. Ooit ontdekt in de zeventiende eeuw door de pelgrim Fathers. Bij toeval is de cranberry op Terschelling terechtgekomen. Dat cranbbery’s heel veel vitamine C bevatten is al lang bekend, in vroegere tijden ging het ook mee tijdens de zeevaart op verre reizen tegen scheurbuik.

Welkom bij Nieuw MOS natuurvoeding

De cranberryoogst

Gedurende het jaar is de cranberry cyclus als volgt; allereerst de bloeiperiode, die eind mei en juni plaatsvindt. Het eiland wordt voor een groot gedeelte bedekt met paars/roze bloemetjes. De meeste planten hebben een eerste en tweede bloei, vrij snel op elkaar. De bloei is sterk afhankelijk van de stand van het grondwater gedurende de wintermaanden.

In deze periode is er nog een groot gevaar voor de volgende oogst, cranberries zijn namelijk sterke planten maar zeer gevoelig voor nachtvorst, vooral in de bloeiperiode. In de eerste dagen van juni kan er nog nachtvorst optreden, en de omvang van de schade is afhankelijk van het grondwaterpeil op dat moment. In de eerste week van september trekken plukkers over het hele eiland de velden in. Hun enige gereedschap is een plukbak en een aantal jute zakken.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Tot ongeveer 30 jaar geleden werden de bessen nog met blote handen geplukt, hetgeen voor de bessen zeer geschikt was maar voor de handen en vooral voor de opbrengst minder geschikt. Toen plukte een ervaren plukker per dag 60 a 70 kg, nu kan met de plukbak op een heel goede dag het tienvoudige gehaald worden.

Na de pluk worden de bessen in grote zakken geladen en als voorbereiding van de productie in vriescellen opgeslagen. Als de officiële pluk in oktober afgesloten wordt, worden de velden vrijgegeven voor de particuliere napluk.

Koken met cranberries

Van verse cranberries kun je goed een saus maken door ze 15 minuten te koken met suiker en water. De fris zure kruidige smaak van de saus smaakt goed bij zacht vlees zoals kalkoen of varken, maar past ook goed bij wildgerechten. Verrassend is de saus bij zoete gerechten zoals vla, pudding, pannenkoeken of taart. 

Kijk voor het hele verhaal op https://terschellingercranberries.nl/ en voor heerlijke recepten met cranberries