Een speciaal product bij Nieuw Mos! Elmar Mook van Imkerij De Oase biedt dit jaar voor het eerst de heide raathoning uit Drenthe aan. Het is een natuurbouw-raat met een extra dunne wasstructuur om in zijn geheel in je mond te stoppen. Je kunt alles eten, met was en al dus. Een eeuwenoude delicatesse uit de Nederlandse heidegebieden.

‘Ben er best een beetje trots op!’ aldus Elmar. Waar hij ook best een beetje trots op is: ‘Het is me gelukt om een andere manier van verpakken te bedenken dan de bekende plastic bakjes, namelijk in ecologisch vetvrij papier (zonder teflon) en FSC karton. Op deze manier is het verantwoord en stijlvol verpakt en toch nog “fietstas-proof”.’ (zie foto’s)

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos

Wie of wat is Imkerij De Oase?

Imkerij De Oase produceert biologische honing in Nederland. Oprichter en eigenaar Elmaar Mook houdt zich aan de Europese regels voor de biologische landbouw. Maar op een aantal punten gaat hij vrijwillig zelfs wat verder. 

Dat houdt onder andere in:

  • De bijen verzamelen de nectar voor de honing alleen op plaatsen waar ruim voldoende aanbod van onbespoten bloemen is. Stichting Skal houdt een strenge controle op elke nieuwe standplaats.
  • De honing wordt tijdens en na de oogst niet boven 30 graden verwarmd, maar onbewerkt in potjes afgevuld. Het is dus ‘rauwe honing‘.
  • De kasten bestaan uit natuurlijke materialen en worden niet met milieubelastende middelen geschilderd maar verduurzaamd door ze te dompelen in hete bijenwas.
  • De was, die gebruikt wordt om de raatbouw te structureren, is uitsluitend zuivere bijenwas van biologische oorsprong. In tegenstelling tot bij reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.
  • Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’, bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.
  • De bijen krijgen elk jaar de kans om een groot deel van de raten helemaal zelf te bouwen, zonder kunstraatvellen.
  • Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.
Tot 2015 was het niet mogelijk om in Nederland als imker biologisch gecertificeerd te worden. Elmar en anderen hebben jaren gestreden om hier verandering in te brengen. Na het genereren van media aandacht kwamen Skal en het ministerie in beweging. Sindsdien is De Oase, tot op de dag van vandaag, de enige biologische beroepsimkerij van Nederland.

Rauwe honing
Wist je dat bij de grote honingverwerkende bedrijven de honing verhit wordt? Dat gebeurt onder meer om de gekristalliseerde honing uit de grote 300 kg vaten te krijgen, maar ook het filteren en verpompen in dit soort industriële processen gaat makkelijker bij een hogere temperatuur. Zo niet bij Imkerij de Oase, vertelt Elmar: ‘Onze honing is rauwe honing. Hij komt nooit boven de 30 graden en wordt daardoor niet beschadigd door verhitting. Alle waardevolle stoffen, zoals enzymen en stuifmeel, zijn maximaal aanwezig.
’Vloeibare honing is vrijwel altijd verhitte honing – en is giftig voor de bijen zelf. Alle kwaliteitshoning kristalliseert en verhitting is de enige manier om de honing weer vloeibaar te maken. Daarom wordt alle honing van De Oase als crèmehoning verkocht. Crèmehoning ontstaat door te roeren. Daarbij worden de kristallen steeds kleiner, tot ze een geheel (crème) vormen. De enige uitzondering is de acaciahoning. Die kristalliseert namelijk van nature pas na enkele jaren, waardoor hij vloeibaar de verkoop in kan.

De Oase bij Nieuw Mos
In de natuurvoedingswinkel van Nieuw Mos hebben we een uitgebreid assortiment honingen van Imkerij De Oase staan. Ze zijn genoemd naar de gebieden waar Elmar de bijen gestationeerd heeft. Hij noemt deze gebieden “oases” – aldus de naam van zijn bedrijf.

Voorbeelden van deze oases zijn:

  • Nationaal park de Weerribben met zijn uitbundige wilgenbloei.
  • De blauwe bessen aanplant van biologisch-dynamische kwekerij de Vrolijke Noot
  • De stad Groningen, die al jaren actief is met ecologisch groenbeheer.
  • Natuurgebieden, zoals het Dwingelerveld en de Ooijpolder.

Alle honingen zijn te vinden in het honingschap. Het nieuwste artikel, de heide raathoning, vind je op een speciale seizoenspresentatie. Het is een exclusief en bijzonder product van hoge kwaliteit. Elk handgesneden stuk is tenminste 400 gram en kost 25 euro.

Tot slot het eeuwige cliché 🙂: op = op!

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos