Dit jaar hebben we in ons kerstballenaanbod niet alleen papier en wol, maar ook hele mooie stijlvolle kerstballen en ornamenten gemaakt van een oesterachtige schelp. Wij waren op slag verliefd en delen graag het verhaal achter deze prachtige hangers van het merk Kinta met jou.

Capiz
Capiz is een vrij platte, doorschijnende schelp die in grote hoeveelheden voorkomt in de zee rond de Filipijnen. De gereinigde schelpen worden verzacht en met papier-machétechniek op een mal aangebracht, gedroogd, gelamineerd en geverfd. Kleine familiebedrijven in Cebu produceren samen met ‘Cottage Industry’ de producten; dit wordt gecoördineerd door een vaste 

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Anita Groenendijk
Ondernemer bij Nieuw Mos

samenwerkingspartner van Kinta, Judith Lorna.

Judith Lorna
Lorna produceert gelamineerde en onbewerkte capiz-producten voor Kinta. De producten zijn allemaal handgemaakt. Het productieproces bestaat uit het snijden van de rauwe capiz (schaal), het in elkaar zetten van de stukken door solderen, naaien met nylon of door lamineren. Als laatste wordt de kleur aangebracht.

Lorna’s werkplaats
Kinta werkt al meer dan tien jaar samen met Judith Lorna. Ze heeft een kleine werkplaats in de heuvels van Cebu met een adembenemend uitzicht over de stad en de baai. Haar medewerkers werken al vele jaren met Lorna samen. Respect voor mens en natuur is leidend in de organisatie die Judith Lorna succesvol heeft opgezet. Alle producten worden fairtrade geproduceerd.

Over Kinta
Kinta is een merk dat wij al vanaf het begin van het warenhuis voeren. Misschien herken je het van de kaarsenstandaards, houten schalen of de lotusbloemen. Voor Kinta gaan design en fairtrade hand in hand. Zij staan voor eerlijke schoonheid. “We leven in een snelle wereld waarin het voelt alsof we de hele tijd door moeten gaan. Dat geldt niet alleen voor ons werk of ons privéleven, maar ook voor de manier waarop we consumeren. Wanneer heb je voor het laatst de tijd genomen om iets echt te waarderen? Want in deze snelle wereld is het essentieel om af en toe te stoppen. Stop en wees bewust. Merk niet alleen de impact van onze snelle consumptie op onze planeet, maar verander het ook. Geef echte aandacht aan producten en mensen. Neem de tijd om de schoonheid om je heen te zien.”

Misschien kun je na het lezen van de verhalen achter de prachtige kerstornamenten van Kinta wel extra genieten van jouw kerstversiering in huis, gemaakt van capiz in Lorna’s werkplaats.

Fijne feestdagen!

Anita Groenendijk